”Hemligheten bakom förändring är att fokusera all din energi inte på att bekämpa det gamla men på att bygga det nya.”
En bensinmackskille med smeknamnet ”Socrates”

Boom!  Detta är något jag behöver öva på.

Alltså, när vi känner att något är off kan vi göra en av två saker:
1️⃣ Vi kan blicka mot det som är off (att ”bekämpa det gamla”)
2️⃣ Vi kan blicka mot hur vi vill att det ska se ut istället (att ”bygga det nya”)

Och fastän det säkerligen finns ett värde i att medvetet gräva lite i vad som är off, blir det så jäkla TUNGT om vi konstant ska gå runt och konka på och bearbeta det förflutna – som ständigt ackumulerar för varje sekund som går.

Blickar vi istället till hur vi vill att läget ska se ut – hur vi vill ha det, hur vi vill vara, vad vi vill göra, vad vi vill få gjort – lättar vi på ryggsäcken som är det tunga förflutna, och börjar röra oss mot dit vi vill vara. 

Exempelvis:
 (1) ”Åååh, VARFÖR får jag inget gjort idag?! Hur kommer det sig? Fan jag kommer inte få något gjort idag…” ➡️ (2) Dagen har hittills varit oproduktiv, såsig och präglad av prokrastination. Fine. Nu satsar jag på att skapa en produktiv nästa timme. Jag blickar framåt istället för bakåt.”
 (1) ”Urgh, jag har varit lite låg på sistone. Låt mig älta om detta i ett par timmar i ett försök att komma ur det.” ➡️ (2) ”Jag inser att jag inte längre bor i det förflutna, i ’på sistone,’ och vänder blicken till hur jag vill ha det istället, och hur jag ska komma dit. Så, nu när jag à la  har vänt blad och klivit ut ur gårdagen, hur kan jag börja njuta mer av livet?”

Och magin i det hela är att vi, när vi rör oss framåt, kommer kunna identifiera vad i ”det gamla” som behöver bearbetas för att vi ska realisera vår önskade tillvaro. Och då tar vi itu med det då. På vägen. Utan att behöva vara fast på det förra bladet. 

Inte omöjligen inser vi vid detta skede att vad som faktiskt behövde bearbetas endast var en BRÅKDEL av allt det vi skulle grävt ned huvudet i om vi skulle valt alternativ 1️⃣ ovan. Vi inser att vi kunde slänga mycket av innehållet i den tunga ryggsäcken, vilket vi gjorde när vi vände blad och klev ut ur gårdagen. Och så har vi rört oss närmare dit vi vill nå.

Now that’s what I call a Boom. 💣


P.S. Klargörande: Detta är inte att förkasta värdet av att medvetet djupdyka ned i det förflutna/det som ”är off” i ens tillvaro, och ta itu med dess knutar. Exempelvis genom terapi eller dylikt. Inte alls. Nevertheless tror jag starkt på det ovanstående (inläggets budskap*). 🌻

*Vilket kan summeras i två citat: 1️⃣ “Let the past die. Kill it, if you have to. That’s the only way to become what you’re meant to be.” (av Kylo Ren i senaste Star Wars); 2️⃣ “Don’t judge yourself [eller din tillvaro] by your past; you no longer live there.” (av Ifeanyi Enoch Onuoha)


P.P.S. Jag tror att du är en livsnjutare. I alla fall, att du ämnar att vara mer av en livsnjutare. Det är därför du läser denna hemsida, och det är därför jag skriver på den. Men varken du eller jag är alltid här, inne på denna sida. Oftare är vi inne på våra sociala medier. På Personlig Utveckling Nus Facebooksida lägger jag upp både dessa blogginlägg (med en härlig bild), samt mer lättuggat innehåll som gör att du förblir inspirerad och informerad i din strävan efter mer livsnjutning – allt i bekvämligheten av ditt nyhetsflöde. Gilla gärna sidan för att ta del av dem (och, om du vill, hålla en dialog med mig, vilket jag skulle tycka vore jättekul). Förstås kan du avgilla när du vill. Hoppas vi ses där. ☀️