Orden ”borde” och ”egentligen” är ofta, om du frågar mig, skitord.

🌞 ”Du borde inte göra det där.”
🌞 ”Egentligen gör man inte så.”
🌞 ”Du borde göra sådär istället.”

Poängen är att dessa två ord, även om det ibland känns så, inte har något värde i sig. Alltså, inget påstående blir värdefullt bara för att man inkluderar orden ”borde” och ”egentligen.”

Värdet av dessa ord är relativa, och hänger helt på hur mycket du värderar meningens andra, osagda, implicita del:

🌞 ”Du borde inte göra det där” – OM du vill att X ska hända.
🌞 ”Egentligen gör man inte så” – OM du vill att Y ska hända.
🌞 ”Du borde göra sådär istället” – OM du vill att Z ska hända.

När man skriver ut det såhär blir det tydligt att ja, ibland är orden ”borde” och ”egentligen” värdefulla. När vi vill att OM-delen ska inträffa kan påståendet absolut vara en värdefull riktlinje.

Men LÅNGT ifrån alltid är detta fallet, varpå orden faller platt som dåliga försök att pusha oss till att göra något annat än det vi gör eller vill göra, helt enkelt för att man ’egentligen’ inte ’borde’ göra så.

Och i dessa situationer säger jag Fuck borde, och Fuck egentligen – i vad du vill göra, i vad du vill bli, i vad du vill vara som, och allt däremellan.


P.S. Och ibland kanske det är så att du vill att detta OM ska hända, men att du inte köper resonemanget. Alltså, du tror inte på att du ’egentligen’ ’borde’ göra på ett annat sätt för att få detta OM att inträffa. Ett bra exempel är från filmen Mudbound:

Dotter: ”I’m not gonna be no farmer. I’m gonna be a stenographer.”
Son: ”A ste… what?”
Mamma: ”It’s kind of like a typist.”
Son: ”They don’t allow no coloured typists.” [= Du borde inte försöka göra det OM du vill lyckas.] Pappa: ”Your sister will be the first.” [Hon vill lyckas, men pappan köper inte resonemanget om att hon ’borde’ göra på ett annat sätt för att lyckas; han tror på hennes förmåga att lyckas som en ’typist.’ ➡️ Fuck borde. 😎]