“Om jag inte kan njuta av att diska, om jag vill bli färdig med disken snabbt så att jag sedan kan gå och äta efterrätt, kommer jag inte heller kunna njuta av min efterrätt.

“Med gaffeln i min hand kommer jag tänka på vad jag ska göra härnäst, och texturen och smaken av efterrätten, tillsammans med njutningen av att äta den, kommer undgå mig.

“Jag kommer alltid bli dragen till framtiden, aldrig förmögen att leva i nuet.”

– Thich Nhat Hanh ☀️

[G] När vi känner oss “dragna till framtiden,” tror vi ofta att lösningen är att få saken framför oss gjord, så vi kan gå vidare till nästa sak. Bara denna sak – SEN kan vi må bra, slappna av, luta oss tillbaka, njuta.

Till exempel vill jag skriva färdigt detta inlägg, så jag kan gå och träna. Vad händer då? Jag skriver färdigt, och går till gymmet. Väl där kommer jag vilja få träningspasset överstökat så jag kan gå hem och läsa. Väl med boken i handen tror jag du kan gissa vart mina tankar är. I texten? Tveksamt.

Varje stund agerar endast som ett trappsteg till nästa stund, och trappan är ändlös. Jag tappar mycket av texturen och smaken av skrivandet, träningen och läsningen (samt handlingarna därefter), och undgår njutningen av dem.

Lösningen till denna ändlösa cykel är inte, som vi ofta tror, att få denna sak GJORD (så att vi “äntligen” kan gå vidare till nästa sak). Lösningen är att GÖRA denna sak – denna sak framför oss, precis just nu. Lite kontraintuitivt, men ändå så självklart.

Med andra ord, upphör cykeln genom att göra det du just nu gör. Gör det du just nu gör, vilket per definition även innebär att du börjar fokusera mer på var du just nu är, och, ännu viktigare, på “när” just nu är – inte i framtiden, men i nuet.

Du slutar vara frenetiskt dragen till framtiden, och börjar leva där du alltid har varit, just nu är, och alltid kommer att vara: HÄR OCH NU. Och att leva här och nu är att öppna dörren för inre frid och njutning. 😎

(Psst. Vi kommer fortfarande vidare – till gymmet, till efterrätten. Det är det fina med det hela. Vi gör det bara utan den subtila stressklumpen i magen. Den klarar vi oss utan. I alla fall jag. Hur mycket härligare är det inte att känna sig lättsam? 🌞)


P.S. Jag tror att du är en livsnjutare. I alla fall, att du ämnar att vara mer av en livsnjutare. Det är därför du läser denna hemsida, och det är därför jag skriver på den. Men varken du eller jag är alltid här, inne på denna sida. Oftare är vi inne på våra sociala medier. På Personlig Utveckling Nus Facebooksida lägger jag upp både dessa blogginlägg (med en härlig bild), samt mer lättuggat innehåll som gör att du förblir inspirerad och informerad i din strävan efter mer livsnjutning – allt i bekvämligheten av ditt nyhetsflöde. Gilla gärna sidan för att ta del av dem (och, om du vill, hålla en dialog med mig, vilket jag skulle tycka vore jättekul). Förstås kan du avgilla när du vill. Hoppas vi ses där. ☀️