Några dagar innan hans död intervjuades Terry Laughlin, liggandes på sjukhuset, av sina döttrar om sitt livsverk, “Total Immersion,” en enormt hyllad metod för att lära sig att simma bättre.

Pratandes om metoden var det tydligt att Terry ville att en sak skulle framgå:

“Vad som gör Total Immersion speciellt är att det fokuserar på BALANS som hörnstenen av simning. Ingen ens erkänner balans som en färdighet, inte för att tala om den färdighet som är hörnstenen i att simma effektivt. Eller, inte bara att simma effektivt… att kunna njuta av simmandet. Att kunna simma med lättsamhet, elegans och njutning.”

Detta är något som Terry sade specifikt om simning. Men jag tror det har större applikation än så.

Vad händer om vi byter ut ordet “simning” med “livet”?

“Ingen ens erkänner balans som en färdighet, inte för att tala om den färdighet som är hörnstenen i att leva effektivt. Eller, inte bara att leva effektivt… att kunna njuta av att leva. Att kunna leva med lättsamhet, elegans och njutning.”

Att dra parallellen mellan en ökad balans och mer njutning, elegans och lättsamhet i livet är inte långsökt. Balansen jag huvudsakligen syftar på här är balansen mellan vårt arbete och vårt liv i helhet.

Det krävs inget geni för att se att vi nog känner oss mer lättsamma och njuter av livet mer om vi slutar linda in vårt självvärde i vårt arbete, slutar använda produktivitet som den främsta måttstocken för hur välspenderad vår tid är, och slutar tycka det är okej att ständigt vara uppe i varv för jobbets skull.

Men… Jag vet inte hur det är för dig, men jag vill inte “enbart” må bra. Jag vill att det ska gå bra också. Det är detta Terry kallar effektivitet (“att simma/leva effektivt”), vilket jag i detta fall definierar som att jag har en positiv påverkan på andra medan det går bra framgångsmässigt för mig själv.

Så, låt oss bryta ned det. Vad är en positiv påverkan på andra? För mig är en positiv påverkan helt enkelt att jag hjälper andra att njuta mer av sina liv.

Och som vilken bra bok om ledarskap säger så lär vi ut det vi GÖR och ÄR till vår omgivning betydligt mer än det vi säger. Dessutom, vad gäller det vi sedan säger: Kommer vi i längden kunna ge bra råd om vi själva inte lever det vi lär?

Så, om vi vill hjälpa våra medmänniskor att njuta av sina liv mer, vad kan ha mer effekt än att vi SJÄLVA njuter av våra liv mer? Poäng till Terry och att fokusera mer på balans.

Vad gäller vår egen framgång: Vi får inte lön för ingenting. Vi får lön i *utbyte* för det värde vi levererar – vare sig detta värde är i form av vår tid när vi sitter bakom kassan på ICA, eller i form av våra analytiska förmågor senare i arbetslivet.

Ju mer värde (kvantitet och kvalitet) vi bidrar till andra, desto mer pengar får vi in på bankkontot. Enkel matte.

Och vår egen livsnjutning har två betydelser här:

1. Det ligger värde i att hjälpa andra att må bra. Ett enormt värde. Människor vill må bra (är det inte därför vi gör det vi gör?), och om vi är bra tillräckligt bra på att leverera värde inom detta (tillräckligt bra på att hjälpa andra må bättre) kommer vi, à la den enkla matten ovan, kunna få pengar i utbyte för det.

2. Även om du inte ämnar att uttryckligen arbeta med att hjälpa andra må bättre, i vilket tillstånd tror du att du gör mest kvalitativt arbete? Tillståndet då du har en klump i magen och evig rynka mellan ögonbrynen, eller tillståndet då du genuint mår bra, känner dig harmonisk och är tacksam för att få ta del av denna dag?

Vidare, vem tror du en chef är mer benägen att anställda eller ge en befordran – den stressade personen som har en evig rynka mellan ögonbrynen, eller personen som är glad, tacksam, och sprider bra energi?

Vem av de två är du du själv mer benägen att referera till andra? Vem vill du själv umgås med? Om ditt svar var den glada personen, tror du inte att världens framgångsrika människor – som det skulle vara en dröm att jobba för och umgås med – skulle svara samma sak?

Självfallet är inte balans hela historien om vi vill må bra och göra bra ifrån oss. Men precis som när Terry pratade om simning tror jag att det är en av hörnstenarna, om inte *den* hörnstenen, om vi söker ett liv med mer välmående, påverkan och framgång – tre saker som kanske är mer sammanlänkande än vi ofta ger dem credit för att vara. 🙂


P.S. Jag förnekar inte att personen som strävar efter att nå framgångens högsta toppar nog ofta spenderar sina dagar i mer av en “obalans,” med ett enormt mycket större fokus på sitt yrke än på sitt övriga liv.

Förutom poängen att vi kan ha att tjäna på att skifta förhållandet lite mellan arbete och vårt övriga liv till fördel av vårt övriga liv, handlar balansen jag syftar på lika mycket som en “inre” sådan.

Alltså att även om vårt liv inte alltid sker enligt en perfekt 50/50 ratio mellan arbete och övrigt liv, vilket jag personligen inte anser att den borde vara, att vi ändå alltid försöker se det vi håller på med för vad det är, och att vi försöker att bibehålla vårt välbefinnande och vår lättsamhet oavsett.

Och, slutligen, att vi idag, i Sverige, har nått så pass mycket extern framgång och har det så pass välställt i det yttre, att det inte är en dum idé att skifta vårt fokus lite till det inre. (Vilket inte hindrar oss från att samtidigt hjälpa de som inte har det lika bra externt – tvärtom, den yttre framgång detta inre fokus bidrar till kan vi använda för att bättre hjälpa andras välstånd.)

Annars är risken stor att våra yttre framgångar blir lite som en ändlös grop, som fylls och fylls men aldrig täpps förrän vi har rätat ut det inre. Och en nyckel till detta “inre” tycker jag Terry fångar bra i citatet ovan. 🙂


P.P.S. Jag tror att du är en livsnjutare. I alla fall, att du ämnar att vara mer av en livsnjutare. Det är därför du läser denna hemsida, och det är därför jag skriver på den. Men varken du eller jag är alltid här, inne på denna sida. Oftare är vi inne på våra sociala medier. På Personlig Utveckling Nus Facebooksida lägger jag upp både dessa blogginlägg (med en härlig bild), samt mer lättuggat innehåll som gör att du förblir inspirerad och informerad i din strävan efter mer livsnjutning – allt i bekvämligheten av ditt nyhetsflöde. Gilla gärna sidan för att ta del av dem (och, om du vill, hålla en dialog med mig, vilket jag skulle tycka vore jättekul). Förstås kan du avgilla när du vill. Hoppas vi ses där. ☀️