Personlig Utveckling Nu

Personlig utveckling för ett älskvärt liv

Vad kan dina iPhonehörlurar lära oss om konflikthantering?

Du tar upp hörlurarna ur fickan och märker att sladden är ett enda stort virrvarr. Du har två alternativ för att lösa upp eländet.

Alternativ 1: Du följer dina frustrerade impulser och börjar dra hårt i sladden. Resultatet är att knutarna blir fler och ännu mer åtdragna, och du får kämpa ett tag innan trasslet är upplöst. Processen är slitsam för både dig och hörlurarna, och tar onödigt lång tid.

Alternativ 2: Du känner och är medveten om din impuls att dra hårt, men tar istället ett andetag och börjar lirka lite snyggt i sladden. Du inser att varken du eller sladden har att tjäna på din vårdslöshet, tar en knut i taget, och finner snart att trasslet är upplöst.

Att hantera konflikter i livet är lite som att hantera sina hörlurar. Andas, ta en knut i taget, och skippa vårdslösheten. Sköt det snyggt – drar du för hårt blir trasslet ofta bara värre. 🎶


P.S. Jag föreslår inte att du ska dra dig för att sätta ned foten när det behövs, vilket det ibland gör. Det är viktigt att klargöra. Jag tror att du fattar galoppen. ☀️

Negativitet är den lätta utvägen – Svaret på vår fråga ”Hur i helvete gör hon det?!” när vi ser någon som alltid är energisk och gladlynt

Negativitet är den lätta utvägen.

Att låta sig själv må dåligt ibland är en sak. Ingen av oss har ständigt bra dagar, och vi mår nog bara ännu sämre om vi tror att det alltid ska vara solsken och regnbågar.

Men det är en annan sak att kasta bort vår möjlighet att aktivt välja en ljus inställning framför en mörk. Både vad gäller det vi tänker, det vi säger, och det vi gör. Både för vår egen skull, och för vår omgivnings skull.

För det är lockande att se på någon som ofta verkar energisk och gladlynt, och tänka “Hur i helvete gör hon det?!” Svaret är sannolikt att hon VÄLJER att göra det.

Precis som för dig och mig är negativitet även hennes lätta utväg. Det är det vi rör oss mot om vi inte lägger manken till. Vi står på ett rullband, och rör oss sakta bakåt om vi inte aktivt tar steg framåt.

Och, det kanske viktigaste i detta inlägg: Att “aktivt ta steg framåt,” att välja positivitet, är inte att vara falsk mot sig själv.

Som sagt, positivitet faller sig sällan naturligt (tänk rullbandet). Det är sällan den lätta utvägen, och om vi förväntar oss att det ska vara det är det VÄLDIGT lätt att känna att vi är falska och oärliga mot oss själva när vi överskrider våra negativa impulser med positivitet.

Ja, jag tycker att du alltid borde vara ärlig med dig själv om hur du mår. Nej, jag tycker inte att du borde vara överdrivet och naivt WOOHOOO-positiv. Jag föreslår bara att välja en ljus inställning framför en mörk. En schysst inställning framför en pissig.

Poängen är att hur lockande det än må vara att tro att vi ska glida in i positivitet självmant och utan ansträngning, är det nog inte mer än önsketänkande.

Det är ett val. Och faktumet att det är ett val, och därmed är vårt ansvar, är ingen börda. Det är en frihet.

För då kan vi släppa illusionen om att vi ständigt borde känna att vi har medvind. Och därmed kan vi även släppa känslan av att vi är falska mot oss själva när vi gör något annat än att följa våra mer lata impulser – när vi försöker skapa och sprida bra energi, istället för att låta oss själva sjunka ned i dysterhet.

Det tar lite ansträngning. Det ska ta lite ansträngning. Men om du frågar mig är det värt det. Med råge.


P.S. Detsamma tror jag ofta även gäller utförandet av de handlingar vi vet att vi skulle behöva utföra. De rätta handlingarna faller sig inte alltid naturligt; vi glider inte alltid självmant in i att göra dem, och måste ibland göra annat än att följa våra mer lata impulser om vi vill få dem gjorda.

Det kanske låter uppenbart. Men det jag vill trycka på att detta, åter igen, är en frihet. En frihet från behovet av att känna en stark medvind för att göra det du vet gynnar dig själv och andra – förutsatt att du sedan har disciplin nog att faktiskt fullfölja det du avsett att göra, förstås. Vare sig det gäller inställning eller handling. 😎🌻