Känslan av ATT INTE RÄCKA TILL. Det som kommer härnäst är ett fantastiskt (översatt) utdrag som handlar om precis det, och kommer från psykologen Tara Brach när hon intervjuades av Tim Ferriss på hans podcast för två år sedan. Jag låter det tala för sig själv:

“På många sätt kände jag att jag inte räckte till – som en vän, dotter, vad som. Jag hade många osäkerheter, och kärnan var definitivt en känsla av ‘inte bra nog.’

Och det sådde fröet till att skriva Radical Acceptance [hennes bok] – både från min egen erfarenhet av att inte vara tillräcklig, och sedan som psykolog och sedan som spirituell lärare, att se plågan av hur många som inte kan njuta av sin tillvaro, eftersom det någonstans finns en känsla av att något är fel.

Jag kan berätta en historia som verkligen berörde mig om en kvinna som låg i koma, med sin dotter vid sin sida. Det var dottern som berättade denna historia för mig. Mamman var döende, och plötsligt en dag flög hennes ögon upp. Hon såg sin dotter i ögonen, och sade ‘Hela mitt liv har jag känt att något var fel med mig.’

Och så stängde hon sina ögon, och så var det det. Det var hennes sista ord; hon dog efter det. Och för min vän, dottern, var detta som en avskedsgåva. För hon insåg hur sorgligt det är att spendera så många stunder i krig med oss själva.

Och en del av det jag lär ut om våra känslor av otillräcklighet är att om vi inte litar på oss själva, om vi är fyllda med självtvivel, blir det väldigt svårt att känna oss intima med andra. Det är som att ‘de kommer lista ut det.’

Om jag pratar med dig just nu, och jag känner att finns en fundamental brist inom mig, innebär det att jag inte kommer kunna vara spontan, eller besvara dig med ömhet… istället kommer jag vara defensiv.

Så, det är ett långt sätt att säga att det blev mer och mer tydligt för mig att jag verkligen, på något sätt, behövde bli vän med mig själv.”
– Tara Brach


P.S. Jag tror att du är en livsnjutare. I alla fall, att du ämnar att vara mer av en livsnjutare. Det är därför du läser denna hemsida, och det är därför jag skriver på den. Men varken du eller jag är alltid här, inne på denna sida. Oftare är vi inne på våra sociala medier. På Personlig Utveckling Nus Facebooksida lägger jag upp både dessa blogginlägg (med en härlig bild), samt mer lättuggat innehåll som gör att du förblir inspirerad och informerad i din strävan efter mer livsnjutning – allt i bekvämligheten av ditt nyhetsflöde. Gilla gärna sidan för att ta del av dem (och, om du vill, hålla en dialog med mig, vilket jag skulle tycka vore jättekul). Förstås kan du avgilla när du vill. Hoppas vi ses där. ☀️