Tänk dig att du åker på motorvägen. Du sitter i förarsätet med båda händerna på ratten, och gasar på som vanligt. Fastän vägen är mer eller mindre rak är det svårt att hålla en EXAKT spikrak kurs framåt, så naturligtvis åker bilen ibland en aning till vänster i körfältet, och ibland en aning till höger.

Två scenarion:

1) Du har ett rejält fast grepp om ratten. Så fort bilen rör sig några centimeter åt något håll använder du ditt järngrepp för att räta upp bilen igen. Bilen ska ligga rätt i körfältet, tänker du. Kursen är att följas enligt millimetern. Dina medpassagerare känner att bilfärden inte är särskilt smooth, men snarare ganska… ryckig.

2) Du har lättat lite på greppet om ratten. När bilen åker några centimeter åt något håll uppmärksammar du det, och ser till att kursen fortfarande är framåt – du vill ju ligga kvar i körfältet. Du inser att det är svårt att hålla en 110% spikrak kurs, och att bilfärden kommer vara ryckig om du maniskt försöker korrigera varenda liten avvikelse från denna spikrakhet. Medpassagerarna tycker att det är en behaglig och smooth åktur, och paradoxalt nog är kursen följaktligen rätt så jäkla rak ändå.

Det känns som att det är lite samma i livet. Blåser vi upp och försöker hantera varenda litet småfel (varenda liten miniavvikelse från våra ideal) blir vår resa ganska ryckig, fylld med veck mellan ögonbrynen. Å andra sidan, lättar vi lite på vårt grepp om livets ratt inser vi snart att dessa små”fel” ofta planar ut i längden, och att åkturen blir märkbart mer behaglig och lättsam.

Och så finner vi en dag att vi har nått vår destination, och att vecken mellan ögonbrynen inte bara är obehövliga för att komma dit vi vill komma (för att nå våra mål), men dessutom agerar som en bromskloss för ett av våra främsta inre mål: njutningen av resan.


P.S. Jag tror att du är en livsnjutare. I alla fall, att du ämnar att vara mer av en livsnjutare. Det är därför du läser denna hemsida, och det är därför jag skriver på den. Men varken du eller jag är alltid här, inne på denna sida. Oftare är vi inne på våra sociala medier. På Personlig Utveckling Nus Facebooksida lägger jag upp både dessa blogginlägg (med en härlig bild), samt mer lättuggat innehåll som gör att du förblir inspirerad och informerad i din strävan efter mer livsnjutning – allt i bekvämligheten av ditt nyhetsflöde. Gilla gärna sidan för att ta del av dem (och, om du vill, hålla en dialog med mig, vilket jag skulle tycka vore jättekul). Förstås kan du avgilla när du vill. Hoppas vi ses där. ☀️