Ibland går vi runt på spänn. Kanske ganska ofta, till och med.

Vi vill få något gjort. Vi vill klura ut något. Vi känner oss lite nere. Vi känner oss lite back, lite som att vi vill komma ikapp. Vi undrar varför personen sade som de sade. Vi vill göra rätt. Vi grubblar över småsaker. Vi hoppas att vi gjorde rätt. Vi undrar hur det där imorgon kommer gå.

Vi kanske inte känner oss spända ”uttryckligen.” Men tillvaron känns lite… nästan lite ängslig. Vi känner det där lilla bruset i bröstet. Något är off.

Men… vad händer om vi slappnar av?

Självfallet krävs det först att vi inser att vi är lite på spänn. När vi har insett det, ställs vi ofta inför en fråga av oss själva: ”Men, jag vill ju reda ut det jag går och funderar på. Jag vill ju göra rätt. Jag vill få saken gjord. Det är därför jag är lite spänd. Om jag tar bort spänsten, kanske jag tappar stinget och inte får gjort det jag vill få gjort.”

Jag uppmanar dig att kritiskt ifrågasätta detta antagande – att vi behöver spänsten för att göra det vi vill göra, att vi behöver det där subtila bruset i bröstet för att vara alerta och nå dit vi vill nå.

Det är något jag själv jobbar mycket med (byt ut alla textens ”Vi” mot ”Jag” så blir det uppenbart 😎 ), och ju mer jag experimenterar med det, desto mer inser jag att vi INTE behöver spänsten och bruset – varken för att se vad som behövs göras, eller för att faktiskt göra det.

Med andra ord, vi kan antingen vara spända och göra det vi vill göra, eller så kan vi vara lite mer avslappnade och närvarande och göra det vi vill göra – med (minst) samma slutresultat. Valet är vårt.

Så låt oss våga slappna av lite. Det motsatta – spänsten, bruset, känslan av att något är lite off – har sällan mycket mer funktion än att sätta bajskant på tillvaron.


P.S. Jag tror att du är en livsnjutare. I alla fall, att du ämnar att vara mer av en livsnjutare. Det är därför du läser denna hemsida, och det är därför jag skriver på den. Men varken du eller jag är alltid här, inne på denna sida. Oftare är vi inne på våra sociala medier. På Personlig Utveckling Nus Facebooksida lägger jag upp både dessa blogginlägg (med en härlig bild), samt mer lättuggat innehåll som gör att du förblir inspirerad och informerad i din strävan efter mer livsnjutning – allt i bekvämligheten av ditt nyhetsflöde. Gilla gärna sidan för att ta del av dem (och, om du vill, hålla en dialog med mig, vilket jag skulle tycka vore jättekul). Förstås kan du avgilla när du vill. Hoppas vi ses där. ☀️