Här är en grym kort text som författaren Ryan Holiday häromdagen skickade ut med sitt nyhetsbrev, Daily Stoic, och jag har översatt:

“En hemsk rädsla: Att vi kan förlora vår syn. Hur hemskt vore det inte att vara blind, kännandes vår väg igenom livet som om vi vore i mörkret.

”Om du skulle berätta om denna rädsla för en Stoic [en person som utövar Stoicism, en filosofi], skulle de nicka, lyssna och sedan fråga: Använder du ens dina ögon? Tar du verkligen vara på gåvan av syn, dag ut och dag in?

”En blind Stoic skulle även kanske ge dig ett svar inte olikt det som den blinda magikern Richard Turner gjorde (som även har svart bälte i karate):

‘Min syn började ge vika när jag var 9 år gammal. Så jag har ingen sikt, men jag kallar mig inte blind eftersom jag ser saker på sätt som andra människor inte ser.

‘Vet du vad jag anser är det värsta handikappet av dem alla? Prokrastinering [=att skjuta upp på saker] och lathet. Ge mig blindhet över det alla dagar i veckan.’

“Poängen är att slösa inte en sekund oroandes dig över något hinder som just nu är bortom dina händer. Se istället hur du redan nu orsakar dig själv detta hinder.

”Fruktar du över att förlora någon som står dig nära? Men hur var det igår när du spenderade 30 minuter på din telefon istället för att hålla en givande konversation? Du är rädd för att bli rånad… men ändå rånar du ständigt dig själv med meningslösa, oansvariga shoppingvanor. Ser du vart det här är påväg?

”Ingen anledning att vara rädd. Håll bara koll på läget. Slösa inte en sekund. Sätt inte ett handikapp på dig själv.” ☀️


P.S. Jag tror att du är en livsnjutare. I alla fall, att du ämnar att vara mer av en livsnjutare. Det är därför du läser denna hemsida, och det är därför jag skriver på den. Men varken du eller jag är alltid här, inne på denna sida. Oftare är vi inne på våra sociala medier. På Personlig Utveckling Nus Facebooksida lägger jag upp både dessa blogginlägg (med en härlig bild), samt mer lättuggat innehåll som gör att du förblir inspirerad och informerad i din strävan efter mer livsnjutning – allt i bekvämligheten av ditt nyhetsflöde. Gilla gärna sidan för att ta del av dem (och, om du vill, hålla en dialog med mig, vilket jag skulle tycka vore jättekul). Förstås kan du avgilla när du vill. Hoppas vi ses där. ☀️