Här är en grym kort text som författaren Ryan Holiday häromdagen skickade ut med sitt nyhetsbrev, Daily Stoic, och jag har översatt:

“En hemsk rädsla: Att vi kan förlora vår syn. Hur hemskt vore det inte att vara blind, kännandes vår väg igenom livet som om vi vore i mörkret.

”Om du skulle berätta om denna rädsla för en Stoic [en person som utövar Stoicism, en filosofi], skulle de nicka, lyssna och sedan fråga: Använder du ens dina ögon? Tar du verkligen vara på gåvan av syn, dag ut och dag in?

”En blind Stoic skulle även kanske ge dig ett svar inte olikt det som den blinda magikern Richard Turner gjorde (som även har svart bälte i karate):

‘Min syn började ge vika när jag var 9 år gammal. Så jag har ingen sikt, men jag kallar mig inte blind eftersom jag ser saker på sätt som andra människor inte ser.

‘Vet du vad jag anser är det värsta handikappet av dem alla? Prokrastinering [=att skjuta upp på saker] och lathet. Ge mig blindhet över det alla dagar i veckan.’

“Poängen är att slösa inte en sekund oroandes dig över något hinder som just nu är bortom dina händer. Se istället hur du redan nu orsakar dig själv detta hinder.

”Fruktar du över att förlora någon som står dig nära? Men hur var det igår när du spenderade 30 minuter på din telefon istället för att hålla en givande konversation? Du är rädd för att bli rånad… men ändå rånar du ständigt dig själv med meningslösa, oansvariga shoppingvanor. Ser du vart det här är påväg?

”Ingen anledning att vara rädd. Håll bara koll på läget. Slösa inte en sekund. Sätt inte ett handikapp på dig själv.” ☀️