Jag ger över micen till Alexander Bard, när han intervjuades av Kristoffer Triumf i podcasten Värvet:

”Det kommer vara det enda du pratar om, det enda du tänker på. Du kommer vräka det på din omgivning. Och du kommer då projicera ett moraliserande på din omgivning – att de ska tycka synd om dig för att du är ett offer.

Ja, då kommer de kanske tycka synd om dig för att de inte vågar eller pallar göra något annat. Men de kommer fly från dig så fort de bara kan, för att offret är det osexigaste som finns. Det obehagligaste som finns. Det är väl ingen människa som vill sova bredvid ett offer om nätterna. Det är ju vidrigt. 

Och Nietzsche försökte förklara det ingående: Den som sätter på sig offerkoftan, den som tillåter sig själv att vara bitter på livet, har själv inte ens fattat hur livet fungerar. Och svaret på det, sade Nietzsche, var att älska ödet. Det vill säga att varje ögonblick sätta sig ned och acceptera tillvaron exakt som den är.

Allting som har hänt har de facto hänt. Det går inte att ändra. Acceptera det, inklusive acceptera dig själv. Det är vad självkärlek är: att acceptera sig själv. Och inte känna någonting; bara acceptera.

Och när du har accepterat allting som har hänt fram tills nu, då finns det inget utrymme för dig att göra dig till offer. Då måste du förhålla dig till historien och det som har hänt. Och utifrån det blir du tvungen att se de möjligheter du i sådana fall har från det ögonblicket och framåt. Och de möjligheterna är de grejerna du har att gambla med. Det är vad du har att göra någonting av. Och då får du sätta igång att göra det i sådana fall. 

Istället för att säga att ‘Om bara världen hade vart annorlunda. Om bara det här och det här hade hänt. Då hade bla blabla.’ Det där är ett argument som alltid ska underkännas i alla debatter.

För det är bara en självupptagen, narcissistisk person som har utnämnt sig själv till offer som tillåter sig själv att sitta och säga, ‘Om det och det hade hänt så hade världen vart annorlunda.’ Men det hände ju inte! Så det är alltså ointressant. Det hjälper ingen.

Och du gör dig själv till en extremt avtändande, osexig, hemsk person som vi alla andra kommer fly ifrån så fort vi får chansen, för det finns fan inget spännande med människan som sitter på en bar, super sig full och gör sig själv till offer. Det är den sista man vill ligga med.” ☀️
– Alexander Bard


P.S. Jag tror att du är en livsnjutare. I alla fall, att du ämnar att vara mer av en livsnjutare. Det är därför du läser denna hemsida, och det är därför jag skriver på den. Men varken du eller jag är alltid här, inne på denna sida. Oftare är vi inne på våra sociala medier. På Personlig Utveckling Nus Facebooksida lägger jag upp både dessa blogginlägg (med en härlig bild), samt mer lättuggat innehåll som gör att du förblir inspirerad och informerad i din strävan efter mer livsnjutning – allt i bekvämligheten av ditt nyhetsflöde. Gilla gärna sidan för att ta del av dem (och, om du vill, hålla en dialog med mig, vilket jag skulle tycka vore jättekul). Förstås kan du avgilla när du vill. Hoppas vi ses där. ☀️