”[Intervjuaren, James Altucher:] Vad skulle du säga till någon som sitter och lyssnar på detta, tänkandes: ‘Jag kan bara inte. Jag skulle älska att göra X, men jag kan inte.’ Har du några sätt att komma ur den känslan?

”[Jon Morrow:] Det första steget är att få dig att tro att det inte bara är möjligt, men att det är normalt. Och vad du behöver göra kallar jag för att ‘omkonstruera din verklighet.’

”Vad jag gjorde, innan jag startade min verksamhet, var att jag, för att förhindra att bli galen [av min funktionsnedsättning] och för att jag var omgiven av alla dessa hemska saker – min pappa förlorade alla sina pengar och mamma hade förlorat sitt jobb – började lyssna på ljudböcker och podcasts, 4 till 8 timmar om dagen.

”Jag lyssnade på saker som Christopher Reeve, Franklin D. Roosevelt – saker av människor som hade handskats med svårigheter och uppnått fantastiska saker. Mitt mål var att spendera mer tid lyssnandes på dessa saker än jag faktiskt spenderade i mitt eget liv.”

– ”Varför det? Varför var det ditt mål?”

Anledningen att det var mitt mål var att jag tror att om du spenderar en majoritet av din tid i en värld där människor uppnår fantastiska saker, kommer det, helt plötsligt, börja verka normalt för dig. Så var det för mig eftersom jag hade spenderat mer tid lyssnandes på människor som hade gjort grymma saker än jag hade i mitt nuvarande liv där det verkade omöjligt.

”Och det tränade min hjärna att börja tro att det inte var svårt. För det fanns alla dessa andra människor som redan hade gjort det. Och jag spenderade så mycket tid lyssnandes på dem att det blev normalt.

”- Kände du att dina tankemönster förändrades? Typ, när orden ‘kan inte’ kom upp, började du direkt tänka i banorna ‘tja, Franklin D. Roosevelt blev ju trots allt president…’

”Ja. Och det blev till och med… jag började hålla mig till deras standards, istället för de standards som en arbetare på Medicaid [statens tjänst som hjälpte Jon med sjukvården] kanske höll mig till.

”Och personernas liv blev så verkliga för mig att, det är lite som… du vet hur du marinerar en köttbit? Jag marinerade mitt sinne i otroligt inspirerande saker. Och det fanns inte lika många podcasts i 2010; nu finns det så många grymma podcasts som din, så till er som lyssnar på denna podcast:

”Om du går igenom en extremt jobbig period, försök spendera mer tid lyssnandes på inspirerande historier än du gör handskandes med negativa saker. Och även om du arbetar, ha i dina hörlurar och lyssna – i alla fall när du till exempel går till jobbet, när du är på lunch, och så vidare. Spendera inte någon tid med negativa människor. Marinera ditt sinne i dessa grymma saker.

”Och när du gör det kommer ditt perspektiv skifta, och så kommer du börja tro att det är möjligt att du kan göra några av de sakerna. Och jag tror att det är det första steget till att få dig själv till positionen varifrån du kan ta de stegen. För att om du inte tror att det är möjligt för dig, kommer du aldrig göra det.

”Så vad jag avsiktligen gjorde när jag började är att jag hjärntvättade mig själv till att tro att dessa saker var normala. Alldagliga. Vardagliga.”
Jon Morrow, intervjuad av podcastaren James Altucher

Och, innan du frågar: Ja, Jon är idag miljonär och har en rejält betydelsefull påverkan på världen.  😎


P.S. Jag tror att du är en livsnjutare. I alla fall, att du ämnar att vara mer av en livsnjutare. Det är därför du läser denna hemsida, och det är därför jag skriver på den. Men varken du eller jag är alltid här, inne på denna sida. Oftare är vi inne på våra sociala medier. På Personlig Utveckling Nus Facebooksida lägger jag upp både dessa blogginlägg (med en härlig bild), samt mer lättuggat innehåll som gör att du förblir inspirerad och informerad i din strävan efter mer livsnjutning – allt i bekvämligheten av ditt nyhetsflöde. Gilla gärna sidan för att ta del av dem (och, om du vill, hålla en dialog med mig, vilket jag skulle tycka vore jättekul). Förstås kan du avgilla när du vill. Hoppas vi ses där. ☀️