”And what is good, Phædrus,
And what is not good…
Need we ask anyone to tell us these things?”
– Plato

Med andra ord, behöver vi verkligen vända oss till andra för att avgöra om något är ”bra” eller ”inte bra”?

Att detta citat är med här – på ett medium som inte bara ofta förespråkar att ta del av andras åsikter (såsom genom läsning) men även själv pumpar åsikter åt höger och vänster – kan onekligen verka lite ironiskt. Men jag tror att dess budskap är viktigt för oss, även om – kanske till och med speciellt om – vi har en hunger att lära oss av andra.

Innan du riktar din uppmärksamhet utåt för att luska ut om något är bra eller ej, fråga dig själv vad du tycker. Har du inte redan svaret?

Innan du dömer dig själv för det ena eller det andra, fråga dig själv om inte detta dömande sker enligt andra människors måttstockar – av vad andra tycker är bra eller ej. Fråga dig själv vad du tycker.

Innan du ser till andra för att avgöra om du ska börja eller sluta göra något, om du ”borde” (skitord) göra X eller Y, vad tycker du?

Självfallet är det ofta en 1000%-igt bra idé att se vad andra, mer erfarna människor har för råd att ge till någon i din situation, men låt oss använda dessa råd som en addition till vad du själv tycker och tänker – inte som en blind substitution för det. (Det brukar skita sig i längden. Eller brukar det? Prova själv. Avgör själv.) 😎


P.S. Jag tror att du är en livsnjutare. I alla fall, att du ämnar att vara mer av en livsnjutare. Det är därför du läser denna hemsida, och det är därför jag skriver på den. Men varken du eller jag är alltid här, inne på denna sida. Oftare är vi inne på våra sociala medier. På Personlig Utveckling Nus Facebooksida lägger jag upp både dessa blogginlägg (med en härlig bild), samt mer lättuggat innehåll som gör att du förblir inspirerad och informerad i din strävan efter mer livsnjutning – allt i bekvämligheten av ditt nyhetsflöde. Gilla gärna sidan för att ta del av dem (och, om du vill, hålla en dialog med mig, vilket jag skulle tycka vore jättekul). Förstås kan du avgilla när du vill. Hoppas vi ses där. ☀️