Personlig Utveckling Nu

Personlig utveckling för ett älskvärt liv

Var din egen konsult

Hur kan jag återfinna lugnet när jag känner mig överväldigad?

Hur kan jag börja träna?

Hur kan jag finna tid för att läsa de böcker jag vill läsa?

Varför tappar jag min läshastighet när jag läser länge? Hur kan jag fixa detta?

Borde jag få mer sömn? Om ja, hur kan jag gå och lägga mig tidigare – och fortfarande ha tid för det jag vill ha tid för om dagarna?

Hur kan jag bli bättre på att ”stänga av” när jag slutar jobbet?

Det är inte omöjligt att du, precis som jag, genererar en fruktansvärd mängd frågor varje dag, frågor som skulle vara skönt att få svar på. Fastän det kanske känns långsökt tror jag att du, i 95% av fallen, redan sitter på dessa svar, och att ”problemet” är att du försöker framkalla dem genom att endast tänka igenom frågorna i huvudet.

Du vet säkert vad detta är påväg. Min uppmaning är att ta en liten stund och sätta dig med dina frågor, vare sig det är en åt gången (fortlöpande) eller flera (förslagsvis genom att du har samlat på dig dem under veckan), skriva ned dem på ett papper/på din datorskärm, och bara låta dina fingrar glöda när du besvarar dem.

Detta tillåter dig att komma runt din hjärnas oförmåga att hålla en väsentlig mängd bollar i luften, något som ofta öppnar upp portarna för de svar du söker.

Var din egen konsult.  😎

Hur du kan konversera med (och därmed bli som) världens skarpaste hjärnor

”Everyone looks talented, supremely confident. The kids are all colors, all sizes, all ages, and from all around the world. The youngest is seven, the oldest nineteen. After ruling Las Vegas my whole life, I’m now a tiny fish in a vast pond. […] And the biggest of the big fish are the best players in the country – teenage Supermen who form the tightest clique in a far corner.

I try to watch the ping-pong game. Even there I’m outclassed. Back home, nobody could beat me at Nerf ping-pong. Here? Half these guys would cream me.”
– Andre Agassi, Open

Andre Agassi, en av världens bästa tennisspelare, berättar här om när han var ung tonåring och upplevde sin första dag på Nick Bollettieri Tennis Academy, en tennisskola som tränade landets absolut bästa av de bästa av de bästa inom sporten.

Och om vi ser till den heliga tumregeln – att du är genomsnittet av de fem människor du spenderar mest tid med – blir det lätt att se att Andre här lyfter upp något intressant: Vikten av att umgås med personer som är där vi vill vara. I Andres fall, personer som är så bra på tennis som han vill vara (för att sedan bli ännu bättre); I ditt fall, kanske personer som du anser gör det du vill göra, har det du vill ha, är den du vill vara som.

Sunt förnuft säger oss att en grym fysisk omgivning är att föredra – då blir det verkligen konkret att det du söker är möjligt, likaså blir även vägen dit lätt konkret – men om detta inte är dig nära till hands bildligt talat, glöm ej bort det som just nu är dig nära till hands bokstavligt talat.

I din telefon (förstås då även i din dator, på din surfplatta, och så vidare) och i böcker, har du tillgång till en UPPSJÖ av dessa personer och deras tankar, konversationer, idéer, råd, erfarenheter, allt du kan tänka dig. Så varför inte vara Smarta Pelle och göra så att dessa personer – om än bara via den digitala eller litterära världen – utgör åtminstone en av dina fem personer du sedan snittas utifrån?

Som någon en gång sade är läsandet av en bok precis som att ha en konversation med dess författare. Varför inte välja att konversera med några av världens skarpaste hjärnor? Hur coolt är inte det!?