”Ett par år sedan levde jag i Santa Monica, Kalifornien, precis vid stranden.

Det finns där en grym cykelväg som går längs med havet i drygt 12km. Så, cirka två och en halv mil runt.

På vardagseftermiddagar är vägen nästan tom. Perfekt för att åka i full fart.

Så, ett par gånger i veckan hoppade jag på cykeln och åkte rundan så fort jag kunde. Jag menar verkligen helhjärtat, 100%, rödansiktat, huvudstupa störtlopp.

Jag anlände utmattad, och kollade på klockan. 43 minuter. Varje gång. Kanske en minut till på en riktigt blåsig dag. Men i princip alltid 43 minuter.

Efter ett par månader märkte jag att jag var mindre och mindre entusiastisk inför denna cykeltur. Jag tror att jag mentalt hade länkat den med att vara helt utmattad.

Så en dag bestämde jag mig för att åka samma runda, men bara ta det lugnt. Bara ta det med ro, lugnt och sansat. Okej, inte superlångsamt, men trappandes ned till ungefär 50% av min normala ansträngning.

Och ahhh… Vilken härlig åktur. Jag var avslappnad och log, blickandes runtomkring mig. Inte rödansiktat. Jag gav det knappt någon ansträngning.

Jag såg två delfiner i vattnet. En pelikan flög över mig vid Marina del Ray. När jag kollade upp för att säga ‘wow!’, sket han i min mun. Jag kommer fortfarande ihåg smaken av skaldjur. Jag var tvungen att skratta åt det roliga i det.

Jag är oftast så jäkla driven, alltid görandes saker så intensivt jag kan. Det var härligt att ta det lugnt för en omväxling. Det kändes som jag kunde göra detta för alltid, utan någon utmattning.

När jag kom fram kollade jag på klockan. 45 minuter.

Va?!? Hur kunde det vara så? Japp. Jag dubbelkollade. 45 minuter, i jämförelse med mina vanliga 43.

Så tydligen hade all det där utmattande, rödansiktande, huvudstupa pressa-pressa-pressa givit mig en boost på 4%.

Jag kunde bara ta det lugnt, och få 96% av resultaten.

Och vilken skillnad i upplevelse! Att åka samma distans, på i princip samma tid – men att ett sätt gjorde att jag blev utmattad, och det andra gjorde att jag blev uppfriskad.

Detta var väldigt chockande för mig, och jag tänker på det ofta.

När jag märker att jag är stressad över något, eller att jag driver mig själv till utmattning, tänker jag på den där cykelturen och försöker trappa ned min ansträngning med 50%.

Det har vart fantastiskt att se hur ofta något blir slutfört precis lika bra och snabbt, med vad som känns som 50% av ansträngningen.

Vilket, förstås, får mig att inse hur mycket av min ansträngning som tydligen inte var ansträngning alls, men bara ineffektiv stress adderat ovanpå något bara för att det ska kännas som att jag gör det bästa jag kan.”
– Derek Sivers

Källa: www.sivers.org/relax


P.S. Jag tror att du är en livsnjutare. I alla fall, att du ämnar att vara mer av en livsnjutare. Det är därför du läser denna hemsida, och det är därför jag skriver på den. Men varken du eller jag är alltid här, inne på denna sida. Oftare är vi inne på våra sociala medier. På Personlig Utveckling Nus Facebooksida lägger jag upp både dessa blogginlägg (med en härlig bild), samt mer lättuggat innehåll som gör att du förblir inspirerad och informerad i din strävan efter mer livsnjutning – allt i bekvämligheten av ditt nyhetsflöde. Gilla gärna sidan för att ta del av dem (och, om du vill, hålla en dialog med mig, vilket jag skulle tycka vore jättekul). Förstås kan du avgilla när du vill. Hoppas vi ses där. ☀️