”De av oss som har fått en fortkörningsböter, det är en bestraffning, inte sant? Men förändrar det målbeteendet, att du inte ska köra för fort igen? Tja, uppenbarligen fungerar det ej eftersom en del av oss fortfarande åker för fort. 

All bestraffning har negativa bieffekter. Och dessa bieffekter är att det förändrar en annan del av beteendet, en del ej relaterad till målbeteendet. Så bieffekten av att få en fortkörningsböter är att när du än ser en bil parkerad vid sidan om vägen, vad gör du? Du antar direkt att det är en civilpolis och tar bort foten från gasen – även om du inte kör för fort. 

Du har en intuitiv respons, och detta är bieffekten av bestraffningen. Precis samma sak sker om en polisbil sedan kommer och kör bakom dig. Även om du inte gör något fel, vad är dina känslor? Du blir lite spänd. Du tänker tillbaka på körskolan och håller, med svettiga händer, ratten perfekt. Det är inte en behaglig känsla.

Och nu, låt oss säga att du, i en annan värld, kör enligt fartgränsen och blir stannad av en polis. Konstapeln närmar sig ditt nedvevade fönster och utbrister ‘Tjena, vi märker att du kör enligt fartgränsen! Vi hedrar denna vecka exemplariska medborgare, så här får du 20 000 kr!’ Och så går de tillbaka till bilen, och du tänker ‘Wow, okej…!’ 

Och en vecka eller två senare blir du stannad igen. ‘Hallå där! Vi märkte att du stannade med alla fyra hjul vid stoppskylten där borta. Här får du 5000 kr.’ Och så fortsätter detta; du får ett par till belöningar. Efter detta, kör du för fort? 

Om du vet att du behöver vara på jobbet vid 9 och att det tar dig 15 minuter att köra dit, lämnar du inte längre hemmet vid 0850. Du åker hemifrån vid 0730 så att du kan åka runt stadens gator och leta efter poliser för att visa dem hur duktig du är. Och om en polisbil börjar åka bakom dig, skulle du då bli alldeles nojig och känslomässig? Nej! Du skulle tänka ‘Hallå! Det är jag!’ Istället för att fyllas av fruktan ger synen av polisbilen dig en grym respons inombords.”
Susan Garrett på podcasten The Tim Ferriss Show


P.S. Jag tror att du är en livsnjutare. I alla fall, att du ämnar att vara mer av en livsnjutare. Det är därför du läser denna hemsida, och det är därför jag skriver på den. Men varken du eller jag är alltid här, inne på denna sida. Oftare är vi inne på våra sociala medier. På Personlig Utveckling Nus Facebooksida lägger jag upp både dessa blogginlägg (med en härlig bild), samt mer lättuggat innehåll som gör att du förblir inspirerad och informerad i din strävan efter mer livsnjutning – allt i bekvämligheten av ditt nyhetsflöde. Gilla gärna sidan för att ta del av dem (och, om du vill, hålla en dialog med mig, vilket jag skulle tycka vore jättekul). Förstås kan du avgilla när du vill. Hoppas vi ses där. ☀️