I once asked a monk how he found peace. ”I say ‘yes,'” he’d said. ”To all that happens, I say ‘yes.’”
– Kamal Ravikant, Love Yourself Like Your Life Depends On It

Att utveckla och dissikera denna tanke med ändlösa paragrafer nedan känns som att det skulle hämma dess simpelhet. Men, två saker:

1) För att förtydliga det uppenbara, med sin liknelse av att säga ja till livet menar han att han accepterar det.

2) ”Men är det inte genom att motstå en situation som jag ger upphov till en positiv förändring?” Nja, negativitet gentemot en situation främjar inte en förbättring av den, utan har ofta en motsatt effekt. Eckhart Tolle förklarar detta missförstånd bra i sin bok The Power of Now:

”The ego believes that through negativity it can manipulate reality and get what it wants. It believes that through it, it can attract a desirable condition or dissolve an undesirable one. A Course in Miracles rightly points out that, whenever you are unhappy, there is the unconscious belief that the unhappiness ”buys” you what you want. If ”you” – the mind – did not believe that unhappiness works, why would you create it? The fact is, of course, that negativity does not work. Instead of attracting a desirable condition, it stops it from arising. Instead of dissolving an undesirable one, it keeps it in place.”
– Eckhart Tolle, The Power of Now

Säg ja till livet.

Även om du har för avsikt att förändra en situation, vilket jag i många fall antar att du gör, inled med att acceptera den – inled med att säga ja till den. Illusionen om att en inre konflikt gentemot det som är är det som kommer resultera i en positiv förändring är just det, en illusion – precis som att du aldrig skulle tro att din ilska gentemot en regnig dag skulle framkalla solsken.


P.S. Jag tror att du är en livsnjutare. I alla fall, att du ämnar att vara mer av en livsnjutare. Det är därför du läser denna hemsida, och det är därför jag skriver på den. Men varken du eller jag är alltid här, inne på denna sida. Oftare är vi inne på våra sociala medier. På Personlig Utveckling Nus Facebooksida lägger jag upp både dessa blogginlägg (med en härlig bild), samt mer lättuggat innehåll som gör att du förblir inspirerad och informerad i din strävan efter mer livsnjutning – allt i bekvämligheten av ditt nyhetsflöde. Gilla gärna sidan för att ta del av dem (och, om du vill, hålla en dialog med mig, vilket jag skulle tycka vore jättekul). Förstås kan du avgilla när du vill. Hoppas vi ses där. ☀️