dsc_0084

 

Inte ovanligen präglas våra dagar av en strävan efter att göra så mycket som möjligt, en strävan efter den mini-kick av tillfredsställelse vi får när vi stryker över ännu en färdig syssla på den ändlösa att-göra-listan.

Fastän det ofta är kalasbra att aktivt sträva framåt är det minst lika kalaslätt att fastna i detta görande. Vi bara gör och gör och gör, ofta väldigt länge så, utan att fråga oss varför vi gör det vi gör.

Vad är målet med allt detta görande?

Vad är syftet med det?

Varför gör vi det?

Denna frågeställning leder oss till betydelsen av att kalibrera. Kalibrering innebär kort sagt att du tar ett steg bakåt och anpassar din kurs i ett försök att se till att dina handlingar tar dig dit du faktiskt vill komma – ett försök att rätta till den felaktiga kurs ditt oifrågasatta handlande kanske omedvetet styrt dig in på.

Ett av de bästa sätten att göra detta på på en mikro-skala (= något litet du kan göra ofta, i motsats till en makro-handling som kan vara att du dedikerar en hel dag/vecka åt att klura på vad du vill) har jag anammat från schackspelaren Josh Waitzkin. Joshs metod handlar helt enkelt om att du varje kväll, precis innan du ska sussa, frågar dig själv frågan ”What is the most important question in what I’m doing right now?” – ”Vad är den viktigaste frågan i vad jag gör just nu?”

Inte omöjligen börjar du nu höja på ögonbrynet och undra varför du ska hitta den viktigaste frågan och inte det viktigaste svaret. Låt oss fundera en sekund på det. Om frågeställningen hade vart ”Vad är det viktigaste i vad jag gör just nu?” hade det i teorin räckt om du bara svarade ”Glädje” eller ”Att mina barn är glada” eller ”Att jag tar mig ur denna finansiella svacka jag är i.” Och så hade det vart bra så. That’s it. Frågan är besvarad, svaret har sagts, du kan gå vidare.

Skiftar du istället dessa påståenden till frågor – ”Hur kan jag bli ännu gladare?”, ”Hur kan jag se till att mina barn blir ännu gladare?”, ”Hur kan jag ta mig ur denna finansiella svacka?” – kommer du, i stor del ditt undermedvetna, aktivt börja gräva fram svar efter svar för att effektivt besvara denna fråga. Om och om igen.

Och det fina är att denna tango mellan fråga och svar kommer fortsätta dansas medan du sover, därav faktumet att du gör frågeställningen innan du släcker lampan.

Åter igen, detta för att du bättre ska kunna kalibrera och säkerställa att dina handlingar så mycket som möjligt är en återspegling av vem du vill bli och vad du vill åstadkomma.

Med andra ord, det är försök att säkerställa att du inte bara gör saker rätt men att du, ännu viktigare, gör rätt saker.


P.S. Jag tror att du är en livsnjutare. I alla fall, att du ämnar att vara mer av en livsnjutare. Det är därför du läser denna hemsida, och det är därför jag skriver på den. Men varken du eller jag är alltid här, inne på denna sida. Oftare är vi inne på våra sociala medier. På Personlig Utveckling Nus Facebooksida lägger jag upp både dessa blogginlägg (med en härlig bild), samt mer lättuggat innehåll som gör att du förblir inspirerad och informerad i din strävan efter mer livsnjutning – allt i bekvämligheten av ditt nyhetsflöde. Gilla gärna sidan för att ta del av dem (och, om du vill, hålla en dialog med mig, vilket jag skulle tycka vore jättekul). Förstås kan du avgilla när du vill. Hoppas vi ses där. ☀️