”What I discovered, which was what many writers discover, is that I write in order to think. It was like I think I have an idea, but when I began to write it I realized that I have no idea. And I don’t actually know what I think until I try to write it. So writing is a way for me to find out what I think – when I write, I get the ideas.”
– Kevin Kelly

Väldigt ofta går vi runt med frågor i våra huvuden.

Borde jag prioritera x eller y?

Hur kan jag öka min produktivitet?

Hur kan jag göra för att bli mer glad, lugn, snäll?

Hur kan jag få bättre betyg?

Och vi låter det vara så. Vi fortsätter gå runt med dessa frågor – i våra huvuden. Frustrerade rynkar vi oss mellan ögonbrynen, suktandes efter svar.

Oftare än inte dock tror jag helhjärtat att vi redan besitter svaret på dessa frågor. Vi själva är förmögna att besvara våra egna frågor – med bra svar, dessutom – men detta gör vi inte genom att hålla tankarna låsta i vårt sinne, där de har begränsat utrymme och bara studsar runt och runt i samma gamla rörelsemönster.

Precis som Kevin Kelly säger i citatet ovan har jag funnit att det gyllene utloppet för dessa tankar är att få ned dem på papper. Oavsett om du väljer att köra oldschool och bokstavligen skriva med papper och penna eller om du drar fram datorn och knappar på tangentbordet, är kraften i att i skrift tydligt definiera det du går runt och funderar på och sedan i skrift ta några minuter och faktiskt reflektera på detta rent utsagt magisk.

Att ”skriva dagbok”/att ”föra journal” har fått lite av en konstig betydelse verkar det som, en lite flummig sådan som antyder att det endast är reserverat små flickor eller byråkratiska akademiker, men det är fasen allt annat än flummigt! Det är bland det mest, om inte det mest, praktiska verktyget för problemlösning och beslutsfattande jag känner till.

Jag kanske är lite av det extrema hållet vad gäller detta, men jag tycker verkligen att kraften i detta är så pass värd att tas vara på att jag varje dag går och skriver ned alla frågor jag går runt och tänker på (ex. ”Hur kan jag förbli närvarande/avslappnad även när jag har mycket jag vill få gjort?”), följt av att jag en dag i veckan sätter mig ned och besvarar alla dessa frågor jag har samlat på mig i veckan, en efter en.

Och klarheten detta har gett mig i mitt liv, en klarhet som förut inte kunde formas i och med att mina tankar bara gick runt i cirklar, är en klarhet jag genuint tror verkligen kan öka hastigheten av någons tillväxt enooooormt mycket. Detta för att du inte längre förlitar dig på ditt undermedvetna att ”knåda dina degar” åt dig, följt av att du en dag, nästan ut i det blå, förhoppningsvis utbrister i ett A-ha!; men att du istället knådar dina degar medvetet – du reder i skrift ut det du går runt och funderar på – och därigenom skapar dessa insikter.

Det behöver inte vara svårare än att du sätter dig ned med en av dina frågor i ett par minuter och bara skriver några rader. Du kommer nog snart se att dina skrivande händer snart börjar leva sina egna liv; pappret fylls och du finner dig själv tänkandes ”Ja, absolut, visst är det så, sådär borde jag kanske göra istället!”

Jag tror att du i princip alltid besitter svaren på dina inre frågor.

Du måste bara gräva fram dem.


P.S. Jag tror att du är en livsnjutare. I alla fall, att du ämnar att vara mer av en livsnjutare. Det är därför du läser denna hemsida, och det är därför jag skriver på den. Men varken du eller jag är alltid här, inne på denna sida. Oftare är vi inne på våra sociala medier. På Personlig Utveckling Nus Facebooksida lägger jag upp både dessa blogginlägg (med en härlig bild), samt mer lättuggat innehåll som gör att du förblir inspirerad och informerad i din strävan efter mer livsnjutning – allt i bekvämligheten av ditt nyhetsflöde. Gilla gärna sidan för att ta del av dem (och, om du vill, hålla en dialog med mig, vilket jag skulle tycka vore jättekul). Förstås kan du avgilla när du vill. Hoppas vi ses där. ☀️