Planera, utför, reflektera.

Tres pasos. Three steps. Tre steg.

Onekligen försummar vi ofta att göra det första steget, att planera, men låt oss i detta inlägg fokusera på reflektionen.

Tanken slår mig ofta att vi människor skulle ”gå framåt” i livet, göra framsteg, så himla himla himla mycket fortare om vi höll våra ögon öppna för de lärdomar våra dagar presenterar oss med. Varje dag, kanske till och med varje timme, ger oss så extremt mycket underlag som vi kan blicka till och dra slutsatser om hur vi kan göra nästa dag, eller nästa timme, ”bättre” – hur du än väljer att definiera det ordet.

Ett sätt jag finner vara extremt bra för detta ögonöppnande, denna reflektion, är att varje kväll helt enkelt sätta mig ned med papper och penna, och lista vad jag har fått gjort under dagen samt vad jag har lärt mig. Det förstnämnda, vad du har fått gjort, för att du ska inse precis hur mycket du faktiskt har fått gjort (något som är extremt lätt att förbise i jakten av en tom att-göra-lista); det sistnämnda, vad du har lärt dig, för att du ska hålla ögonen öppna och faktiskt ta lärdom av dina dagar – i motsats till att gå runt i en cirkel och göra samma felsteg om och om igen.

Personligen tycker jag om att fimpa datorn och telefonen och bara sitta där med mitt anteckningsblock och min bläckpenna, och bara lista allting i punktform. Dagen rundas av på ett sätt; du fylls med en känsla av åstadkommande av allt du har fått gjort, och du känner dig på hugget och påväg i rätt riktning av alla de nyinsedda lärdomar du lät dagen förse dig med.


P.S. Jag tror att du är en livsnjutare. I alla fall, att du ämnar att vara mer av en livsnjutare. Det är därför du läser denna hemsida, och det är därför jag skriver på den. Men varken du eller jag är alltid här, inne på denna sida. Oftare är vi inne på våra sociala medier. På Personlig Utveckling Nus Facebooksida lägger jag upp både dessa blogginlägg (med en härlig bild), samt mer lättuggat innehåll som gör att du förblir inspirerad och informerad i din strävan efter mer livsnjutning – allt i bekvämligheten av ditt nyhetsflöde. Gilla gärna sidan för att ta del av dem (och, om du vill, hålla en dialog med mig, vilket jag skulle tycka vore jättekul). Förstås kan du avgilla när du vill. Hoppas vi ses där. ☀️