”Have you ever experienced, done, thought, or felt anything outside the Now? Do you think you ever will? Is it possible for anything to happen or be outside the Now? The answer is obvious, is it not?

Nothing ever happened in the past; it happened in the Now.

Nothing will ever happen in the future; it will happen in the Now.

What you think of as the past is a memory trace, stored in the mind, of a former Now. When you remember the past, you reactivate a memory trace – and you do so now. The future is an imagined Now, a projection of the mind. When the future comes, it comes as the Now. When you think about the future, you do it now. Past and future obviously have no reality of their own. Just as the moon has no light of its own, but can only reflect the light of the sun, so are past and future only pale reflections of the light, power, and reality of the eternal present. Their reality is ‘borrowed’ from the Now.

The essence of what I am saying here cannot be understood by the mind. The moment you grasp it, there is a shift in consciousness from mind to Being, from time to presence. Suddenly, everything feels alive, radiates energy, emanates Being.”
– Eckhart Tolle, The Power of Now

Igår under meditation kom jag på mig själv tänkandes om något som komma skall, och slogs då av detta citat. Närmare bestämt, ”The future is an imagined Now, a projection of the mind. When the future comes, it comes as the Now. When you think about the future, you do it now.”

Och fastän jag har läst just de orden flera gånger om, och konceptuellt förstått dess innebörd, har det aldrig riktigt fattat ett djupare fäste än så. Men igår blev det så självklart. Allt händer i nuet. Allt händer i nuet. Nuet är konstant. Det finns bara nuet.

Därmed är ”närvaro” och att ”leva i här och nuet” inte något att sträva efter per definition – det är inget externt du lägger på din nuvarande verklighet – men istället något att inse. I grunden är du alltid närvarande, så för att du ska känna dig det vi kallar för ”närvarande” handlar det alltså bara om att du inser/återtar det som alltid är – nuet, insikten om att att allt händer i nuet och att du alltid är i nuet – det handlar om att du kommer tillbaka och till återtar din mest grundläggande egenskap som alltid är, närvaro.

Du är alltid närvarande. Du måste bara inse det.

Visst är det befriande?


P.S. Jag tror att du är en livsnjutare. I alla fall, att du ämnar att vara mer av en livsnjutare. Det är därför du läser denna hemsida, och det är därför jag skriver på den. Men varken du eller jag är alltid här, inne på denna sida. Oftare är vi inne på våra sociala medier. På Personlig Utveckling Nus Facebooksida lägger jag upp både dessa blogginlägg (med en härlig bild), samt mer lättuggat innehåll som gör att du förblir inspirerad och informerad i din strävan efter mer livsnjutning – allt i bekvämligheten av ditt nyhetsflöde. Gilla gärna sidan för att ta del av dem (och, om du vill, hålla en dialog med mig, vilket jag skulle tycka vore jättekul). Förstås kan du avgilla när du vill. Hoppas vi ses där. ☀️