Personlig Utveckling Nu

Personlig utveckling för ett älskvärt liv

En enkel fråga för att sudda bort din ledsamhet, oro, och ångest

”It is in giving that we receive.”
– Saint Francis

Du känner dig lite nere. Något gnager på dig. Du kommer plötsligt på dig själv och börjar flacka med blicken, nervöst undrandes vad de andra i rummet tycker om dig. Du känner självömkan.

Du känner självömkan för att du ger dig själv för mycket utrymme – för mycket tid och energi – för att tänka på dig själv och följaktligen fastna i alla dina smådetaljer. Skifta istället ditt fokus utåt, ut från ditt huvud, genom att ställa dig själv en fråga: Hur kan jag, just nu, göra någon annans liv bättre? ☀️

”When you are good to others, you are best to yourself.”
– Benjamin Franklin

Den bästa liknelsen jag läst om konsekvenserna av Positivt vs. Negativt tänkande

Detta är ett översatt utdrag ur David J. Schwartz bok, The Magic of Thinking Big:

”Din hjärna är en ‘tankefabrik.’ Det är en upptagen fabrik, producerandes otaliga tankar varje dag.

Produktionen i din tankefabrik styrs av två handledare: Herr Vinst och Herr Förlust. Herr Vinst har hand om att producera positiva tankar. Han specialiserar sig i att producera anledningar om varför du kan, varför du är kvalificerad, varför du kommer göra det.

Den andra handledaren, Herr Förlust, producerar negativa, förminskande tankar. Han är din expert i att utveckla anledningar varför du inte kan, varför du är svag, varför du är otillräcklig. Hans specialitet är ‘varför du kommer misslyckas’-tankemönstren.

Både Herr Vinst och Herr Förlust är oerhört lydiga. De kommer så fort du kallar på dem. Allt du behöver göra för att få fram vardera förman är att ge ut det minsta lilla mentala signalen. Om signalen är positiv kommer Herr Vinst komma fram och börja arbeta. På samma femma tar en negativ signal fram Herr Förlust.

För att ge dig en bild om hur dessa handledare arbetar för dig, prova detta exempel: Säg till dig själv, ‘Idag är en kass dag.’ Detta ger Herr Förlust signalen att börja arbeta, och han producerar ett par fakta för att bevisa att du har rätt. Han föreslår till dig att det är för varmt eller för kallt, att företaget kommer gå dåligt idag, att din försäljning kommer sjunka, att andra kommer vara griniga, att du kanske kommer bli sjuk, eller att din fru kommer vara på dåligt humör. Herr Förlust är oerhört effektiv. På bara ett par ögonblick har han sålt in dig. Det är en dålig dag. Innan du vet ordet av det är det en riktigt dålig dag.

Man säg till dig själv, ‘Idag är en bra dag,’ och Herr Vinst signaleras att träda fram. Han säger dig, ‘Detta är en grym dag. Vädret är svalkande. Det är härligt att leva. Idag kan du komma ikapp på lite arbete.’ Och så är det en bra dag.

Herr Förlust kan visa dig varför du inte kan sälja in din vara till kunden; Herr Vinst kommer visa dig att du kan. Herr Förlust kommer övertyga dig att du kommer misslyckas, medan Herr Vinst kommer demonstrera varför du kommer lyckas.

Och, ju mer jobb du ger dessa två handledare, desto starkare blir de. Om Herr Förlust ges mer jobb att göra, hämtar han mer personal och tar upp mer utrymme i ditt sinne. Så småningom kommer han ta över hela tankeproduktionsfabriken, och så kommer i princip alla dina tankar vara negativa.

Det enda sunda att göra är att sparka Herr Förlust. Du behöver honom inte. Du vill inte ha honom runt dig, sägandes dig varför du inte kan, varför du inte är bra nog, att du kommer misslyckas, och så vidare. Herr Förlust kommer inte hjälpa dig komma dit du vill, så sparka ut honom.

Använd Herr Vinst 100% av gångerna. När en tanke stiger in i ditt sinne, be Herr Vinst att sätta igång och arbeta åt dig. Han kommer visa dig hur du kan lyckas.” ☀️