En dag sprang Socrates på en bekant som med en upprymd blick sade honom, “Socrates, vet du vad jag just hörde om en av dina elever?”

“Vänta en sekund,” svarade Socrates. “Innan du berättar det skulle jag vilja att du gick igenom ett litet prov. Det kallas trefiltersprovet.”

“Tre filter?”

“Det stämmer,” fortsatte Socrates. “Innan du pratar med mig om min elev, låt oss ta ett ögonblick att filtrera vad du är påväg att säga. Det första filtret är Sanning. Har du verkligen säkerställt att det du är påväg att säga till mig stämmer?”

“Nej,” sade mannen, “faktum är att jag precis fick höra det, och…”

“Okej,” sade Socrates. “Så du vet inte riktigt om det är sant eller inte. Nu, låt oss prova det andra filtret, filtret om Godhet. Är det du är påväg att berätta för mig om min student något bra?”

“Nej, det motsatta…”

“Så,” fortsatte Socrates, “du vill säga mig något dåligt om honom, även fast du inte är säker på att det är sant?” Mannen ryckte på axlarna, lite generad. Socrates fortsatte. “Du kanske dock fortfarande klarar provet, för det finns ett tredje filter – filtret av Användbarhet. Kommer det du vill berätta om min elev vara användbart för mig?”

“Nej, inte särskilt.”

“Tja,” konkluderade Socrates, “om det du vill säga mig varken är Sant, Bra, eller ens Användbart, varför säga det till mig över huvud taget?”