En dag sprang Socrates på en bekant som med en upprymd blick sade honom, “Socrates, vet du vad jag just hörde om en av dina elever?”

“Vänta en sekund,” svarade Socrates. “Innan du berättar det skulle jag vilja att du gick igenom ett litet prov. Det kallas trefiltersprovet.”

“Tre filter?”

“Det stämmer,” fortsatte Socrates. “Innan du pratar med mig om min elev, låt oss ta ett ögonblick att filtrera vad du är påväg att säga. Det första filtret är Sanning. Har du verkligen säkerställt att det du är påväg att säga till mig stämmer?”

“Nej,” sade mannen, “faktum är att jag precis fick höra det, och…”

“Okej,” sade Socrates. “Så du vet inte riktigt om det är sant eller inte. Nu, låt oss prova det andra filtret, filtret om Godhet. Är det du är påväg att berätta för mig om min student något bra?”

“Nej, det motsatta…”

“Så,” fortsatte Socrates, “du vill säga mig något dåligt om honom, även fast du inte är säker på att det är sant?” Mannen ryckte på axlarna, lite generad. Socrates fortsatte. “Du kanske dock fortfarande klarar provet, för det finns ett tredje filter – filtret av Användbarhet. Kommer det du vill berätta om min elev vara användbart för mig?”

“Nej, inte särskilt.”

“Tja,” konkluderade Socrates, “om det du vill säga mig varken är Sant, Bra, eller ens Användbart, varför säga det till mig över huvud taget?”


P.S. Jag tror att du är en livsnjutare. I alla fall, att du ämnar att vara mer av en livsnjutare. Det är därför du läser denna hemsida, och det är därför jag skriver på den. Men varken du eller jag är alltid här, inne på denna sida. Oftare är vi inne på våra sociala medier. På Personlig Utveckling Nus Facebooksida lägger jag upp både dessa blogginlägg (med en härlig bild), samt mer lättuggat innehåll som gör att du förblir inspirerad och informerad i din strävan efter mer livsnjutning – allt i bekvämligheten av ditt nyhetsflöde. Gilla gärna sidan för att ta del av dem (och, om du vill, hålla en dialog med mig, vilket jag skulle tycka vore jättekul). Förstås kan du avgilla när du vill. Hoppas vi ses där. ☀️