Personlig Utveckling Nu

Personlig utveckling för ett älskvärt liv

Är ett ”balanserat liv” verkligen så åtråvärt? Idén om motbalansering

Balans – ett av dagens mest eftertraktade ord. Men vill vi verkligen leva ett “balanserat liv”? Ett liv där allting är i jämvikt, ett liv där vi ger allt lika mycket tid och uppmärksamhet?

Sanningen är att du, liksom jag, lägger olika mycket vikt på olika saker i våra liv. Vissa saker är viktiga; andra är mindre viktiga. Varför inte prioritera, “balansera,” i linje med det faktumet?

Det blir följaktligen inte så mycket en fråga om balansering som det blir om MOTbalansering: Lägg oproportionerligt mycket krut på du anser är viktigt, och när du känner att det andra – det mindre viktiga men fortfarande nödvändiga – börjar ta stryk, dra upp det till ytan och ge det lite luft.

All the magic happens at the edge. 

Ett enkelt system för planering – tre steg för ständiga framsteg

”The truth is, what you do matters. What you do today matters. What you do every day matters. Successful people just do the things that seem to make no difference in the act of doing them and they do them over and over and over until the compound effect kicks in.”
– Jeff Olson, The Slight Edge

Så, om det vi gör idag är väsentligt, hur kan vi klura ut vilka handlingar vi, idag, ska genomföra?

Det finns tuuuuuusentals olika tankeskolor för planering och organisering, men mitt tips till dig är att använda en enkel trestegsmetod (av Thomas Frank), som följer:

1. Pumpa en lista full med saker du vill göra – anything and everything.

 • Tips från coachen: kategorisera denna lista, t.ex.:
  • Personligt
  • Kunskap
  • Företagande
  • Jobb
  • Träning
  • Tidsbestämda event (Skydiving 12 maj kl 13.30; Ben & Jerry’s-date med David onsdag kl. 16)
 • De ting som har en deadline eller en särskild tid de ska göras på, skriv in denna tid
 • Jag rekommenderar varmt telefon- och datorappen Wunderlist för detta

2. Inför nästa vecka – såsom på söndag kväll eller måndag morgon – fyll en separat veckolista med sysslor från den ovanstående listan.

 • Om du använder Wunderlist, det är ingen dum idé att skapa en ny separat lista för denna vecka och dra dina sysslor från de individuella kategorierna till denna veckolista

3. Inför dagen – såsom i slutet av din arbetsdag, på kvällen före, eller på morgonen av dagen – dra saker från din veckolista till denna dagslista

 • Sortera dagens sysslor enligt den ordning du har tänkt genomföra dem
 • Något jag har börjat göra på sistone och varmt rekommenderar är att även skriva in när, vilken tidpunkt, du har för avsikt att bli färdig med de individuella sysslorna

Voilà. Det behöver inte vara svårare än så.

Om din övergripande lista är fylld med sysslor som tar dig närmare dit du vill komma (något som förenklas om du skriver ned saker som är i enighet med dina mål), kommer din veckolista vara fylld med sysslor som tar dig närmare dit du vill komma, och så kommer även – you guessed it – din dagslista vara fylld med sysslor som tar dig närmare dit du vill komma.

Framsteg blir oundvikligt, förutsatt att du faktiskt utför det du åtar dig.