Du har säkert hört Jim Rohn’s citat “You are the average of the five people you spend the most time with” plus minus 5000 gånger, i synnerhet om du är något intresserad av personlig utveckling. Fastän detta citat låter – och är – bra, är det ofta svårt att veta vad vi ska göra av det, och hur vi ska ta vara på dess lärdomar.

Borde jag ta bort någon ur mitt liv? Isåfall, vem?

Borde jag lägga till någon? Isåfall, vem?

Mitt råd till dig – i strävan efter ett umgänge som lyfter dig snarare än agerar som ett ankare – är att börja skilja på proaktiva och reaktiva människor.

De förstnämnda, proaktiva människor, agerar och uttrycker sig som om de har kontrollen över sitt liv. Om de vill något så strävar de efter att uppnå saken i fråga, och låter inte yttre faktorer – även faktorer som för tillfället kanske begränsar dem – stoppa dem.

De sistnämnda, reaktiva människor, agerar och uttrycker sig som om de är underlägsna sina omständigheter. Fraser som jag har inte tid för x eller om jag ändå kunde y eller om jag ändå hade z är allestädes närvarande i deras umgänge; istället för att ta tjuren vid hornen så hoppas de att tjuren ska svänga i deras önskade riktning – och blir upprörda när den inte gör det.

Denna distinktion – om huruvida du känner att du kan göra något åt din livssituation, eller känner att du är underlägsen dess omständigheter – är det som kommer avgöra om du väljer att agera i linje med dina önskningar, eller om du bara bara låter dig flyta med längs strömmen (jämsides riktigt mycket klagomål när inte strömmen magiskt läser dina tankar och tar dig dit du vill komma). Eftersom vi människor påverkar varandra mer än vad vi ofta inser, och det är så lätt att urskilja en proaktiv människa från en reaktiv, är det en enkel och effektiv måttstock att använda i valet om vilka du väljer att umgås med.

Vidare, något värt att ha i åtanke är att Jim Rohn’s citat inte bara gäller ”fysiska” människor, men även dina influenser i allmänhet. Polariteten (reaktiva/proaktiva) av dina influenser på YouTube, Facebook, Instagram, etcetera, kommer garanterat påverka dig – kanske mindre än dina nära och kära, men en påverkan icke desto mindre.

Och om du umgås med reaktiva människor men inte har förmågan att bryta dig loss från dess sällskap, ges du istället möjligheten att öva på din förmåga att låta ditt inre stillstånd vara självständigt dina yttre omständigheter; likt berget som står stadigt oavsett väder, tid på dygnet, och årstid.

Spendera en dag med proaktiva människor och bli upprymd av känslan av att dina mål och drömmar är inom räckhåll; spendera en dag med reaktiva människor och känn hur ett moln av negativitet och ständigt dömande lägger sig som ett täcke på dina tankar och ambitioner.


P.S. För att läsa mer om skillnaden mellan proaktivitet och reaktivitet, klicka här.


P.P.S. Jag tror att du är en livsnjutare. I alla fall, att du ämnar att vara mer av en livsnjutare. Det är därför du läser denna hemsida, och det är därför jag skriver på den. Men varken du eller jag är alltid här, inne på denna sida. Oftare är vi inne på våra sociala medier. På Personlig Utveckling Nus Facebooksida lägger jag upp både dessa blogginlägg (med en härlig bild), samt mer lättuggat innehåll som gör att du förblir inspirerad och informerad i din strävan efter mer livsnjutning – allt i bekvämligheten av ditt nyhetsflöde. Gilla gärna sidan för att ta del av dem (och, om du vill, hålla en dialog med mig, vilket jag skulle tycka vore jättekul). Förstås kan du avgilla när du vill. Hoppas vi ses där. ☀️