”Whenever you notice that some form of negativity has arisen within you, look on it not as a failure, but as a helpful signal that is telling you: ‘Wake up. Get out of your mind. Be present.’

There is a novel by Aldous Huxley called Island, written in his later years when he became very interested in spiritual teachings. It tells the story of a man shipwrecked on a remote island cut off from the rest of the world. This island contains a unique civilization. The unusual thing about it is that its inhabitants, unlike those of the rest of the world, are actually sane. The first thing that the man notices are the colorful parrots perched in the trees, and they seem to be constantly croaking the words ‘Attention. Here and Now. Attention. Here and Now.’ We later learn that the islanders taught them these words in order to be reminded continuously to stay present.

So whenever you feel negativity arising within you, whether caused by an external factor, a thought, or even nothing in particular that you are aware of, look on it as a voice saying ‘Attention. Here and Now. Wake up.’ Even the slightest irritation is significant and needs to be acknowledged and looked at; otherwise, there will be a cumulative build-up of unobserved reactions. As I said before, you may be able to just drop it once you realize that you don’t want to have this energy field inside you and that it serves no purpose. But then make sure that you drop it completely. If you cannot drop it, just accept that it is there and take your attention into the feeling, as I pointed out earlier.”
– Eckhart Tolle, The Power of Now

Spirituella lärdomar och insikter har en tendens att vara otroligt abstrakta, och följaktligen är de svåra att såväl lära sig som lära ut till någon annan. Därför är guldkorn som dessa – praktiska applikationer att användas i vår vardag – just det: guld värda.

När du än känner någon form av negativitet, något form av motstånd gentemot det som just nu är och pågår, se det som en påminnelse att skifta din uppmärksamhet till nuet. Med detta skifte tar du ett steg bort ifrån ditt sinne och dina tankar, och eftersom negativiteten i fråga härstammar i ditt sinne och dina tankar, tar du således ett steg bort ifrån även det.

Istället för att du är negativiteten – istället att du är ditt sinne och dina tankar – ges du nu möjligheten att observera dem, opartiskt.


PS. Om du, mot förmodan, av någon anledning inte än har läst Tolles The Power of Now så rekommenderar jag den STARKT, även om du inte har ett överdrivet stort intresse för ”spiritualitet.”


P.S. Jag tror att du är en livsnjutare. I alla fall, att du ämnar att vara mer av en livsnjutare. Det är därför du läser denna hemsida, och det är därför jag skriver på den. Men varken du eller jag är alltid här, inne på denna sida. Oftare är vi inne på våra sociala medier. På Personlig Utveckling Nus Facebooksida lägger jag upp både dessa blogginlägg (med en härlig bild), samt mer lättuggat innehåll som gör att du förblir inspirerad och informerad i din strävan efter mer livsnjutning – allt i bekvämligheten av ditt nyhetsflöde. Gilla gärna sidan för att ta del av dem (och, om du vill, hålla en dialog med mig, vilket jag skulle tycka vore jättekul). Förstås kan du avgilla när du vill. Hoppas vi ses där. ☀️