”The meaning of life is just to be alive. It is so plain and so obvious and so simple. And yet, everybody rushes around in a great panic as if it were necessary to achieve something beyond themselves.”
– Alan Watts

Detta är paradigmet, tankesättet, jag tror ligger till grund för en hälsosam personlig utveckling. 

När vi kommer till insikten att just vårt liv är en biologisk slump, och att vi – biologiskt sett – redan är fulländade i och med att vi är vid liv, kommer vi till insikten att ”om mitt liv är en tursam slump, och jag väljer att ta vara på denna slump och leva vidare, varför inte göra min vistelse på denna jord så behaglig och givande som möjligt?”

Med andra ord, ”grunden” för en hälsosam personlig utveckling har, enligt mig, nåtts när vi kommer till insikten att strävan efter det – eller vilken strävan som helst i livet – är frivillig, och att vi därmed bör sträva efter ting som uttrycker och förstärker de vi är som personer, och tar oss närmare det vi anser vara meningsfullt i livet – till skillnad från ting vars mål är att ”göra oss hela” (när jag har fått x kommer jag äntligen kunna känna mig nöjd) eller imponera på andra.

För att förtydliga: Att känna sig hel, komplett, fulländad, tror jag inte är ett resultat av en extern strävan. Det är inget vi uppnår genom att tjäna x antal pengar, spendera y antal timmar på gymmet, inte ens genom att träffa z antal människor. Hur östvärldiskt det än må låta, jag tror att det är ett resultat av en intern insikt. Vi uppnår denna känsla genom att att inse att vi har ”kontrollen” över vårt liv, och därmed ställer oss den naturliga följdfrågan ”om jag har kontrollen över mitt liv i den bemärkelsen att jag väljer att leva ut det – insikten om att ett fortsatt liv är ett medvetet val – vill jag leva ett grått liv som präglas av osäkerhet, rädsla, och ältande, eller vill jag leva ett liv där jag gör mitt bästa för att uttrycka och förstärka den jag är, det jag står för, samt tar mig närmare det jag anser är meningsfullt?”

Dina strävanden och handlingar blir följaktligen medel för detta förstärkande och uttryckande av det som redan är – din helhet – till skillnad från ändamål i sig som gör att du blir uppslukad av föreställningen av att de ”måste” göras och kommer leda till din helhet.

In summary, insikten är alltså att dina handlingar och strävanden är medel för att uttrycka och förstärka din redan existerande helhet, i motsats till att denna helhet är ett resultat av dina handlingar och strävanden.


P.S. Jag tror att du är en livsnjutare. I alla fall, att du ämnar att vara mer av en livsnjutare. Det är därför du läser denna hemsida, och det är därför jag skriver på den. Men varken du eller jag är alltid här, inne på denna sida. Oftare är vi inne på våra sociala medier. På Personlig Utveckling Nus Facebooksida lägger jag upp både dessa blogginlägg (med en härlig bild), samt mer lättuggat innehåll som gör att du förblir inspirerad och informerad i din strävan efter mer livsnjutning – allt i bekvämligheten av ditt nyhetsflöde. Gilla gärna sidan för att ta del av dem (och, om du vill, hålla en dialog med mig, vilket jag skulle tycka vore jättekul). Förstås kan du avgilla när du vill. Hoppas vi ses där. ☀️