”We are in a way like residents of Jorge Luis Borges’s Library of Babel – an infinite library whose books contain every possible string of letters, and, therefore, somewhere lies an explanation of why the library exists and how to use it. But Borges’s librarians suspect that they will never find that book amid the miles of nonsense.

… Quantity undermines the quality of our engagement. With such a vast and wonderful library spread out before us, we often skim books or read just the reviews. We might already have encountered the Greatest Idea, the insight that would have transformed us had we savored it, taken it to heart, and worked it into our lives.”
– Jonathan Haidt, The Happiness Hypothesis

Som Haidt skriver, vi lever i en tid med så pass mycket information – inte minst vad gäller personlig utveckling – att den enorma kvantiteten saboterar kvalitén av vårt engagemang. Mängden information gör att vi ofta väljer att, till exempel, skumma igenom något eller bara läsa dess omdömen.

Risken med detta är att vi till slut inte ser skogen för alla träd, och glömmer bort att reflektera över det som predikas och faktiskt applicera det i våra liv. Så, nästa gång du bemöter en intressant idé, stanna upp ett ögonblick och ta den till hjärtat. 

Chansen finns att just den idén är den som kommer ge dig ditt nästa “a-ha” – men endast om du först tillåter dig att skänka den lite omtanke.