Det som huvudsakligen ligger till grund för att e-boken för tillfälle är nedlagd är att jag har för avsikt att framöver fokusera mer på östvärldens filosofier.

För att på ett enkelt sätt förstå den ”filosofiska” skillnaden mellan öst och väst: se det som att östvärlden högst värderar being (= att vara), medan västvärlden högst värderar doing (= att göra). Det är i alla fall min tolkning av det hela, och det är den tankeskola jag kommer utgå ifrån här på Personlig Utveckling Nu när jag fördjupar mig lite i det ostliga.

Anledningen att detta skifte görs är mest för att jag får känslan av att vi människor, i dagens värld, har tappat bort oss lite i alla termer, saker, metoder, teorier, och koncept vi har skapat för oss själva. Missförstå mig rätt; dessa ting är grymma medel för att förenkla och förhöja våra liv, men tror jag att vi ofta misstar dem, medlen, för livet i sig.

Exempel på dessa medel är saker vi tar för självklara i vår vardag men faktiskt är mänskligt skapade ting, såsom jobb, ägodelar vi klassar som måsten, tid (att vi grottar ned oss i alla våra benämningar av tid – dagar, månader, år – och tappar kontakt med faktumet att tid är en mental konstruktion och att allt vi någonsin kommer leva i – vare sig du kallar just den tiden för ”födelsedag” eller ”nyårsafton” – är din befintliga fysiska omgivning) och så vidare.

Det är med östvärldens fokus på being som jag hoppas kunna penetrera detta lager av medel och återfå fotfästet med denna råa natur, en natur som fortfarande inkluderar våra dagliga sysslor och strävanden, men inte är misstagen för att vara våra dagliga sysslor och strävanden.

Det må låta lite woo-woo, men jag tror att det är det mest naturliga som finns.

Så, vart börjar vi?

Vi börjar inte genom att göra något, men genom att stanna upp och observera det som just nu händer – vare sig det är din andning, vinden som blåser, bilen som rullar, eller personen som tränar. Du tar då ett steg bort ifrån alla de idéer och sysslor vi låter sluka våra dagar, och får en glimt av det råa, orörda, okonstruerade livet runtomkring dig.

Det är denna glimt av det okonstruerade som jag tror är steg ett mot en orubbligt uppfyllande tillvaro, där du är i ständig kontakt med insikten att livet är större och mer odefinierbart än de dagliga strävanden vi ofta misstar för att vara livet i sig.


P.S. Jag tror att du är en livsnjutare. I alla fall, att du ämnar att vara mer av en livsnjutare. Det är därför du läser denna hemsida, och det är därför jag skriver på den. Men varken du eller jag är alltid här, inne på denna sida. Oftare är vi inne på våra sociala medier. På Personlig Utveckling Nus Facebooksida lägger jag upp både dessa blogginlägg (med en härlig bild), samt mer lättuggat innehåll som gör att du förblir inspirerad och informerad i din strävan efter mer livsnjutning – allt i bekvämligheten av ditt nyhetsflöde. Gilla gärna sidan för att ta del av dem (och, om du vill, hålla en dialog med mig, vilket jag skulle tycka vore jättekul). Förstås kan du avgilla när du vill. Hoppas vi ses där. ☀️