I fredagens inlägg diskuterade vi Tal Ben-Shahars teori om att målsättning inte bör göras för att uppnå målen per definition, men för att den klarhet målsättning ger dig tillåter dig att ytterligare fokusera på, och njuta av, nuet.

Så hur kan vi göra denna målsättning så givande som möjligt?

Huvudsaken är som sagt att målen är meningsfulla och att resan de tar oss på är njutbar, men utöver det finns ett par ytterligare faktorer som en bör tillgodose för att göra målen så givande som möjligt. De två huvudsakliga är…

  • … att målen fokuserar på interna åstadkommanden som inkluderar tillväxt, kontakt med andra, och bidragande (till skillnad från externa – pengar, skönhet, popularitet)
  • … att målen är intressanta och personligt viktiga för dig

Som du säkert redan har listat ut är dessa två faktorer länkade, mycket på grund av faktumet att pengar, skönhet, och popularitet är saker vi strävar efter för att imponera på andra; inte för att de – i sig – är särskilt viktiga för oss. Det leder till den enkla tumregeln, redan nämnd i ett tidigare inlägg, att du bör fokusera på att sätta mål som uttrycker dig snarare än imponerar på andra (express vs. impress).

”We first of all need to know what we want to do with our lives and then have the courage to be true to our wants.”
– Tal Ben-Shahar, Happier

Däremot, om det du vill göra – det som är intressant och personligt viktigt för dig – hindras av pengar (dvs. något externt), kommer även strävandet efter pengar bidra till en mer givande vardag. Inte för att du strävar efter pengar per definition, men för att du utökar din förmåga att göra det du verkligen anser är viktigt för dig och för andra.

Åter igen, det handlar om att sätta glädje först, och därefter erkänna att andra (externa) saker endast agerar som medel för att åstadkomma denna glädje – istället för att se dem som ändamål i sig.

Källa: Tal Ben-Shahar, Happier


P.S. Jag tror att du är en livsnjutare. I alla fall, att du ämnar att vara mer av en livsnjutare. Det är därför du läser denna hemsida, och det är därför jag skriver på den. Men varken du eller jag är alltid här, inne på denna sida. Oftare är vi inne på våra sociala medier. På Personlig Utveckling Nus Facebooksida lägger jag upp både dessa blogginlägg (med en härlig bild), samt mer lättuggat innehåll som gör att du förblir inspirerad och informerad i din strävan efter mer livsnjutning – allt i bekvämligheten av ditt nyhetsflöde. Gilla gärna sidan för att ta del av dem (och, om du vill, hålla en dialog med mig, vilket jag skulle tycka vore jättekul). Förstås kan du avgilla när du vill. Hoppas vi ses där. ☀️