… befria dig, så att du kan njuta av här och nuet.

Det anser Tal Ben-Shahar, författaren av boken Happier, och om vi tänker efter, ser vi att det inte är en sådan dum idé trots allt.

”If we do not know were we are going or even where we want to go, every fork in the road becomes a site of ambivalence – neither turning left nor turning right seems a good choice as we do not know whether we want to end up where these roads lead.”
– Tal Ben-Shahar, Happier

Så vetskapen om att du, med hjälp av dina mål, är påväg i rätt riktning befriar dig från mycket av ambivalensen och osäkerheten vad gäller hur du ska spendera din tid och energi, och följaktligen får du en bättre möjlighet att njuta av ”resan.”

Vidare, detta tänk faller även i linje med vårt tidigare antagande om att glädje är den ultimata valutan, det erkända ändamålet. Ett överdrivet fokus på målets slutdestination gör att du blir överväldigad av allt som du ligger framför dig, och därmed blir de positiva känslorna vid uppnåelsen av målet snarare lättnad; inte glädje per definition (samma framtida tänk som genomsyrar personen som lever i ekorrhjulet).

”The emphasis […] is not so much on attaining goals as it is on having them.”
– Tal Ben-Shahar, Happier

Jag har under större delen av mitt liv satt mål för mig själv, men har samtidigt vetat att samma mål som ger mig drivkraft även ofta får mig att känna mig överväldigad. Tals teori anser jag inte bara vara logisk i strävan efter både glädje och framgång, men därmed framförallt befriande. Med det sagt, det räcker inte enbart att ha mål för att de ska ha en väsentlig roll i ökandet av ditt välmående:

”The goals need to be meaningful and the journey they take us on needs to be pleasurable for them to bring about a significant increase in our happiness.”
– Tal Ben-Shahar, Happier

Huvudsakligen handlar detta om att få målen att falla i linje med Tals två element för ett glädjefyllt liv, men det finns ett par ytterligare saker en bör ha i åtanke för att göra just sina mål så givande som möjligt…

… och de sakerna kommer söndagens inlägg täcka.

Källa: Tal Ben-Shahar, Happier

(PS. Om du är intresserad av att sätta dina egna mål är denna artikel, som pratar mer om hur och inte varför du bör göra det, för dig.)


P.S. Jag tror att du är en livsnjutare. I alla fall, att du ämnar att vara mer av en livsnjutare. Det är därför du läser denna hemsida, och det är därför jag skriver på den. Men varken du eller jag är alltid här, inne på denna sida. Oftare är vi inne på våra sociala medier. På Personlig Utveckling Nus Facebooksida lägger jag upp både dessa blogginlägg (med en härlig bild), samt mer lättuggat innehåll som gör att du förblir inspirerad och informerad i din strävan efter mer livsnjutning – allt i bekvämligheten av ditt nyhetsflöde. Gilla gärna sidan för att ta del av dem (och, om du vill, hålla en dialog med mig, vilket jag skulle tycka vore jättekul). Förstås kan du avgilla när du vill. Hoppas vi ses där. ☀️