Att skapa förändring är i dessa tider ett hett ämne. Alla vill ta del av de rykande färska och bästa tipsen för att denna gång, äntligen, lyckas fullfölja sina nyårslöften. Dessvärre är det ett faktum att bokstavligt talat större delen av alla försök – vare sig av företag eller individer – att skapa förändring misslyckas.

Likaså är det även ett faktum att vår gamle vän självdisciplin inte alltid räcker till när det gäller förändring. Det är ett otroligt kraftfullt verktyg, men för att nå hela vägen krävs ofta en medhjälpare: Ritualen.

”Building rituals requires defining very precise behaviours and performing them at very specific times – motivated by deeply held values.”
– Tal Ben-Shahar, Happier

Kort sagt handlar ritualer om att skapa vanor. Tal Ben-Shahar ger i sin bok ett bra exempel på en vana som vi alla kan relatera till: tandborstning.

Tandborstningen sker för (de flesta av) oss morgon och kväll nästintill helt på autopilot. Ibland är det till och med så pass automatiserat att vi i ena sekunden börjar borsta, och andra sekunden märker att vi redan håller på att spotta ut skummet och skölja tandborsten. Att vi går till badrummet, plockar upp vår tandborste och brer på en lagom klick tandkräm är helt enkelt inga konstigheter – faktum är att vi till och med ofta känner oss lite illa till mods när vi inte gör det.

Om vi ser till ovanstående citat ser vi att tandborstningen stämmer perfekt in på dess tre faktorer:

  • Specifikt beteende – Tandborstning med tandkräm i ett par minuter
  • Specifik tid – På morgonen efter frukosten och på kvällen innan sängen
  • Motiverat av djupt rotade värderingar – Vi värderar hygien, både för vår egen skull men även för andras

I min erfarenhet är det faktor nummer två, den specifika tiden, som vi ofta försummar att ha i åtanke vid upprättandet av en ny vana. Följaktligen blir mitt största tips till dig – förutsatt att du har rätsida på beteendet och värderingarna – att du länkar beteendet till en särskilt tid eller händelse, såsom innan jag tar min kopp kaffe på morgonen, precis efter middagen, när jag kommer hem från jobbet.

Du kan även bli ännu mer specifik, och använda den specifika tiden som startkablar för att få igång ditt önskade beteende. Till exempel, ponera att du vill börja löpa tre gånger i veckan. Du bestämmer att du skall löpa måndag, onsdag och fredag efter att du har kommit hem från jobbet, och att du – varje gång du ska löpa – börjar direkt efter att har knutit färdigt dina löparskor.

När du sedan har etablerat vanan (kan ta så lite som 30 dagar) kanske du en dag, en sen onsdagskväll, kommer hem trött och grinig. Du har ingen lust att löpa, men du tar dig i kragen, hämtar skorna, och knyter skosnörena. Din vana att löpa efter att detta knytande är färdigt eldas igång, och – likt känslan du får när du inte borstar tänderna – känns det helt plötsligt konstigare att inte springa än att kliva ut genom dörren och ge järnet.

Och, nej, detta låter inte bara bra på papper. Effektiviteten av beteenden som länkas till specifika påminnelser – skosnörena – har stabila vetenskapliga grunder.

Introducera max två vanor åt gången genom att göra dem till ritualer, och se hur dina till synes jobbiga nyårslöften antar lättheten av tandborstning.

”The chains of habit are too light to be felt until they are too heavy to be broken.”
– Warren Buffett

Källa: Tal Ben-Shahar, Happier


P.S. Jag tror att du är en livsnjutare. I alla fall, att du ämnar att vara mer av en livsnjutare. Det är därför du läser denna hemsida, och det är därför jag skriver på den. Men varken du eller jag är alltid här, inne på denna sida. Oftare är vi inne på våra sociala medier. På Personlig Utveckling Nus Facebooksida lägger jag upp både dessa blogginlägg (med en härlig bild), samt mer lättuggat innehåll som gör att du förblir inspirerad och informerad i din strävan efter mer livsnjutning – allt i bekvämligheten av ditt nyhetsflöde. Gilla gärna sidan för att ta del av dem (och, om du vill, hålla en dialog med mig, vilket jag skulle tycka vore jättekul). Förstås kan du avgilla när du vill. Hoppas vi ses där. ☀️