Läsandes Tal Ben-Shahars bok Happier är det hittills en sak som har klingat som mest med mig.

Tal lägger i boken fram en teori – hans teori – om glädje, och hur vi kan justera variablerna i våra liv för att skapa en mer glädjefylld vardag. Hans teori består av två huvudkomponenter: nöje och mening.

”[Happiness is] the overall experience of pleasure and meaning. A happy person enjoys positive emotions while perceiving her life as purposeful.”
– Tal Ben-Shahar, Happier

 

Nöje

Upplevelsen av positiva känslor här och nu, om nutida förmåner. En sak viktig att notera är att vi själva måste känna att känslorna är positiva; gör vi något som någon annan skulle anse vara positivt men vi uppfattar det som negativt, ges ej den önskade effekten av glädje.

Förstås varar dessa positiva känslor inte dygnet runt, utan det handlar snarare om att personens tillstånd överlag är positivt: ”To be happy, we have to feel that, on the whole, whatever sorrows, trials, and tribulations we may encounter, we still experience the joy of being alive.”

 

Mening

Att känna att vi har ett syfte med det vi gör, utvunnet från vetskapen av den framtida förmånen av våra handlingar. Som exempel ställer Tal en fråga: Skulle du, för resten av ditt liv, vilja kopplas samman med en maskin som fick dig att känna hur du ville – ”the experience of writing a great poem or bringing about world peace or loving someone and being loved in return or any other experience we might desire.” Svaret är troligen nej, och det härstammar från vårt behov av att känna att orsakerna bakom våra känslor är meningsfulla.

Ta vara på detta behov genom att ge dina handlingar – ditt liv – en mening. Se det som att du förser dina individuella handlingar med klister, klister som väver dem samman och skapar ett mästerverk: ”An overarching purpose can unify individual activities, just like the overarching theme of a symphony unifies the individual notes.” Likt kravet på positiva känslor att erkännas som sådana av oss själva måste även denna mening anses vara givande för dig. En enkel tumregel för detta är att se till att meningen är ett sätt för dig att uttrycka dig själv istället för att imponera på andra (express vs. impress).

 

Få rätsida på dessa två element, nöje och mening, så tror jag helhjärtat att du kommer se lika mycket positiva effekter som jag har.

Källa: Tal Ben-Shahar, Happier


PS. Om du endast ska läsa en bok i 2016 (och du redan har läst How to Win Friends and Influence People och The Power of Now) uppmuntrar jag dig starkt att välja Happier.


P.S. Jag tror att du är en livsnjutare. I alla fall, att du ämnar att vara mer av en livsnjutare. Det är därför du läser denna hemsida, och det är därför jag skriver på den. Men varken du eller jag är alltid här, inne på denna sida. Oftare är vi inne på våra sociala medier. På Personlig Utveckling Nus Facebooksida lägger jag upp både dessa blogginlägg (med en härlig bild), samt mer lättuggat innehåll som gör att du förblir inspirerad och informerad i din strävan efter mer livsnjutning – allt i bekvämligheten av ditt nyhetsflöde. Gilla gärna sidan för att ta del av dem (och, om du vill, hålla en dialog med mig, vilket jag skulle tycka vore jättekul). Förstås kan du avgilla när du vill. Hoppas vi ses där. ☀️