”Act without expectation.”
– Lao Tzu

Hur mycket av din stress, frustration, besvikelse, ilska och irritation kommer från en liten sak?

Nästintill allt av det kommer från dina förväntningar. När saker (oundvikligen) inte artar sig som vi förväntar oss, börjar vi önska vi att saker och ting vore annorlunda.

Vi bygger upp förväntningar i våra huvuden av vad andra borde göra, hur våra liv borde se ut, hur andra förare i trafiken borde bete sig… och allt är fantasi. Det är inte verkligt.

Och när verkligheten inte överensstämmer med vår fantasi, önskar vi att världen såg annorlunda ut.

Här är en enkel lösning:

Ta dina förväntningar, och kasta dem i havet.

Föreställ dig alla förväntningar du har på dig själv, ditt liv, din käresta, dina barn, dina kollegor, ditt jobb, världen. Ta dem inifrån dig, och kasta dem i havet. En sjö eller å går också bra.

Vad händer med dem? De flyter. De blir burna av vågorna. Strömmarna tar tag i dem, och de flyter bort. Låt dem sköljas bort av vattnet, och släpp dem.

Lev nu ditt liv utan dem.

Hur ser ett liv utan förväntningar ut? Det innebär att du accepterar verkligheten som den är, och människor som de är, utan förväntningar; utan att försöka tvinga in dem i mentala behållare du skapar. Det är ett liv där du inte behöver bli besviken eller frustrerad eller arg – och om du är det, accepterar du det, och sedan släpper det.

Det är inte att säga att du aldrig handlar – du handlar och påverkar världen på ett sätt som är i linje med dina värderingar, men har aldrig en förväntning om hur världen kommer reagera på dessa handlingar.

Om du gör något bra så förväntar du dig inte lovord eller beröm. Låt dessa förväntningar av belöning och beröm flyta bort med vågorna. Gör bra saker för att du älskar att göra bra saker, och förvänta dig inget bortom det.

Uppmärksamma dina tankar. Bli inte frustrerad om du har förväntningar. Se bara på dem. Kasta dem sedan i havet.

Notera om du börjar önska att saker inte vore som de är. Om du önskar att någon inte skulle ha gjort något, notera det. Du har förväntningar, och önskar att människor eller världen skulle ha mött dem istället för att göra vad de faktiskt gjorde. Kasta de önskningarna i havet också. Acceptera nu saker för vad de är, och gå vidare.

Låt oss leva i en värld som redan är underbar utan våra fantasier.

”I am open to the guidande of synchronicity, and do not let expectations hinder my path.”
– Dalai Lama

Källa: Leo Babauta


P.S. Jag tror att du är en livsnjutare. I alla fall, att du ämnar att vara mer av en livsnjutare. Det är därför du läser denna hemsida, och det är därför jag skriver på den. Men varken du eller jag är alltid här, inne på denna sida. Oftare är vi inne på våra sociala medier. På Personlig Utveckling Nus Facebooksida lägger jag upp både dessa blogginlägg (med en härlig bild), samt mer lättuggat innehåll som gör att du förblir inspirerad och informerad i din strävan efter mer livsnjutning – allt i bekvämligheten av ditt nyhetsflöde. Gilla gärna sidan för att ta del av dem (och, om du vill, hålla en dialog med mig, vilket jag skulle tycka vore jättekul). Förstås kan du avgilla när du vill. Hoppas vi ses där. ☀️