Ja, jag vet. Alla skriver ett par ord om nyåret och alla löften som bör göras. Det är ett uttjatat ämne. Uttjatat eller inte är dock kalenderbytet något så pass ”konkret” att vi ofta känner att vi ges chansen att göra en nystart. Vi känner smaken av Januari, smaken av nytt. Wow!

Fastän detta skifte – om vi bortser från årstiderna – endast är mentalt, ger det oss en bra grund för att börja göra något grymt eller sluta göra något dåligt. Vi har ett helt nytt år framför oss, mycket likt en tavla som snart ska få ta del av sina första penseldrag. Du håller i penseln.

Framför oss har vi (nästan) 365 dagar och 52 veckor att jobba med. Ett väldigt lätt, och väldigt effektivt, sätt att ta vara på denna enorma massa av tid är att fastställa något i stil med, ”Varje dag ska jag göra x” eller ”Jag ska varje vecka göra y.” För att illustrera:

  • Om du varje dag läser 20 sidor kommer du, vid årets slut, ha läst 7300 sidor – motsvarigheten till drygt 29 böcker à 250 sidor. Mycket värdefull kunskap.
  • Om du gör någon slags träning 3 gånger i veckan kommer du, vid årets slut, ha slutfört 156 träningspass.
  • Om du har en blogg och skriver ett nytt inlägg var tredje dag kommer du, vid årets slut, ha drygt 120 nya inlägg i arkivet.
  • Om du mediterar i fem minuter per dag kommer du, vid årets slut, ha mediterat i 1825 minuter; drygt 30 timmar av mental träning. Wow!
  • Om du skriver ned 3 saker du är tacksam för per dag kommer du, vid årets slut, ha givit din hjärna 1095 påminnelser att fokusera på livets goda.
  • Om du skickar ut en positiv feedback varje dag kommer du, vid årets slut, ha givit andra 365 anledningar att ge dig positiv feedback i gengäld (inte minst givit upphov till 365 härliga reaktioner).

Jag uppmuntrar dig att fastställa i alla fall en sådan här ”varje dag skall jag”/”varje vecka skall jag”/”varannan/var tredje dag skall jag” på grund av det enkla faktumet att vi nu, vid årets början, har en sådan enorm hävstång vid vår sida: det obefläckade kalenderåret framför oss.

Många bäckar små gör en stor å.


P.S. Jag tror att du är en livsnjutare. I alla fall, att du ämnar att vara mer av en livsnjutare. Det är därför du läser denna hemsida, och det är därför jag skriver på den. Men varken du eller jag är alltid här, inne på denna sida. Oftare är vi inne på våra sociala medier. På Personlig Utveckling Nus Facebooksida lägger jag upp både dessa blogginlägg (med en härlig bild), samt mer lättuggat innehåll som gör att du förblir inspirerad och informerad i din strävan efter mer livsnjutning – allt i bekvämligheten av ditt nyhetsflöde. Gilla gärna sidan för att ta del av dem (och, om du vill, hålla en dialog med mig, vilket jag skulle tycka vore jättekul). Förstås kan du avgilla när du vill. Hoppas vi ses där. ☀️