Nu när bokens sista sida snart har vänts måste jag säga att Tal Ben-Shahars Happier otvivelaktigt är en av de bästa böcker inom personlig utveckling jag någonsin har läst.

Värdet av de konkreta lärdomar, tips och förklaringar som den innehåller är för stor för att inte sprida dem vidare till er, och det är just därför jag kommer göra det i dagarna framöver. Dessutom anses väl det bästa sättet att lära sig något vara att lära ut det till någon annan! 😎


Inte sällan fattar ett företag sina beslut med en fråga i åtanke: Kommer detta – om än på lång sikt – leda till ett ökat resultat? Vid värderingen av företaget ser vi till värdet av dess tillgångar, skulder, intäkter samt kostnader; vi vänder oss till dess monetära värde. Pengar, kronor, är för företaget den ultimata valutan.

En människas ultimata valuta, däremot, är glädje; välmående. Det är inte något externt, såsom företagets eviga strävan efter pengar. Den enda anledningen att sträva efter något sådant externt är dess medföljande positiva känslor eller den känsla av mening och syfte det väcker inom oss.

”In themselves, wealth and fame are worthless: there would be no reason to seek fame and fortune if they did not contribute, in some way, toward happiness.”
– Tal Ben-Shahar, Happier

Detta kanske låter nästintill kontraintuitivt, men om vi känner efter tror jag vi alla inte bara kommer se att det är intuitivt – men att det är så intuitivt rätt det bara kan bli. Varför skulle vi inte prioritera att må bra? Jag tror dock att vi alla i grunden ”prioriterar att må bra,” men att det inte är lika många som gör det till en medveten strävan.

För att illustrera, tänk på varför du gör, eller vill göra, något – såsom varför du tränar, jobbar, vill ha ett förhållande – och, efter varje svar som dyker upp, fortsätt ställa frågan varför. Du kommer nog se att alla dessa viljor och sysselsättningar, i någon form, leder till strävan efter glädje – antingen för dig, eller för någon annan.

Det vi däremot ofta gör är att vi blandar ihop vad som kommer först. Istället för att erkänna att det sanna ändamålet är glädje blir vi ibland hypnotiserade av samhällets höga värdering av pengar och beröm – ändamål som, i sig, är värdelösa utan den glädje de medför.

Istället för att dessa externa ting som ändamål – något som är väldigt lätt att göra – uppmuntrar jag dig att se dem som medel för att uppnå det ultimata ändamålet, den ultimata valutan: glädje. Du tjänar inte längre pengar för tjänandets skull, men för den uppfyllelse – den nöje och mening – tjänandet förser dig med, och för de möjligheter denna finansiella lättnad ger dig.

Vidare, med glädje som konstant ändamål får du en måttstock som kan användas för att jämföra äpplen och päron. Frågan om hur ett val kommer påverka din glädje (likt företaget som frågar sig hur ett val kommer påverka sitt resultat) ger dig en basis du kan använda för att jämföra värdet av två helt olika alternativ. Målet med valet blir inte längre ambivalent; med glädje som måttstock fattas dina beslut enhetligt, och du kan nog föreställa sig vad denna enhetlighet – genomsyrad av glädje – gör för ditt välmående i längden.

Användandes denna lens kommer du nog se att en del ting i ditt liv blir/är överflödiga, rent utsagt onödiga, medan andra mer glädjegivande aktiviteter just nu kanske inte verkar få den tid och energi som du skulle vilja att de fick.

Prioritera glädje, och se hur saker och ting börjar falla på plats.

Källa: Tal Ben-Shahar, Happier


P.S. Jag tror att du är en livsnjutare. I alla fall, att du ämnar att vara mer av en livsnjutare. Det är därför du läser denna hemsida, och det är därför jag skriver på den. Men varken du eller jag är alltid här, inne på denna sida. Oftare är vi inne på våra sociala medier. På Personlig Utveckling Nus Facebooksida lägger jag upp både dessa blogginlägg (med en härlig bild), samt mer lättuggat innehåll som gör att du förblir inspirerad och informerad i din strävan efter mer livsnjutning – allt i bekvämligheten av ditt nyhetsflöde. Gilla gärna sidan för att ta del av dem (och, om du vill, hålla en dialog med mig, vilket jag skulle tycka vore jättekul). Förstås kan du avgilla när du vill. Hoppas vi ses där. ☀️