”The path of abundance isn’t the path that maximizes velocity. It’s the path that minimizes friction. If you try to maximize velocity, you end up maximizing friction too, thereby causing massive amounts of heat. Ultimately, you burn up.”
– Steve Pavlina

Med andra ord: Vägen till framgång (bokstavligt- och bildligt talat rikedom) är inte den väg som ger dig högst hastighet, utan den väg som minimerar friktion.

Steve Pavlina skriver om detta i sitt blogginlägg How to Defeat Kolrami (ett inlägg jag starkt rekommenderar dig att läsa), där han berättar om hur han kämpade och slet finansiellt under sina första år som egenföretagare.

Under dessa år var han övertygad om att vägen till framgång, vägen till rikedom, var den väg som gav honom högst hastighet. Han skriver, ”I always went for the deal that I expected would put the most money in my pocket and lead to the greatest success.” Följaktligen skapade han en jäkla massa friktion:

”I saw each business negotiation partly as a competition. If I got more money out of a deal, it meant that the other party got less. The more I succeeded in setting things up to maximize my financial score, the more I had to diminish the scores of others. In order to maximally win, someone else had to lose, at least a little bit. The harder I tried to win, the more friction I created that would ultimately cause me to lose.

Tankesättet av att varje affär var en tävling, en tävling med mål att gå därifrån med så mycket pengar som möjligt, tryckte gång på gång ned Steve i asfalten. Han insåg att denna överdrivna egennytta låg till grund för hans misslyckande, och började därmed istället anta ett mer win/win-orienterat tankesätt.

”… I stopped trying to maximize revenue or profits. In each business transaction, I opted to give more than I received in return. I always sought to leave extra value on the table.”

Och sedan detta skifte hände har han levt lycklig i alla sina dagar – hans framgång som en av världens största bloggare är ju trots allt ingen hemlighet.

Diverse citat med samma innebörd som detta inlägg, exempelvis de inte så okända orden ”ge mer än vad du tar,” är allestädes närvarande i dagens samhälle, till den utsträckning att vi ofta dammar av dem som klyschor. Och fastän jag inte kunde hålla med mer om att klyschor som dessa är uttjatade som få, uppmuntrar jag dig verkligen att ha detta tankesätt varmt om hjärtat. Ha inte som mål med dina strävanden att tjäna/få/utvinna så mycket som möjligt, utan istället att göra affären så fördelaktig som möjligt för motparten – inte bara vad gäller konkreta ting som fördelningen av pengar i ett affärsmöte, men även mer abstrakta saker som hur mycket du bidrar med stöd och värme i dina relationer med andra.


P.S. För vidare läsning om hur en egenföretagare har applicerat detta tankesätt ute i vida världen och därmed nått nya höjder, kika gärna på detta inlägg och läs från stycket som inleds med orden ”Another big tipping point” fram till nästa rubrik. (Tips: Använd dig av Cmd+F/Ctrl+F för att hitta stycket.)


P.S. Jag tror att du är en livsnjutare. I alla fall, att du ämnar att vara mer av en livsnjutare. Det är därför du läser denna hemsida, och det är därför jag skriver på den. Men varken du eller jag är alltid här, inne på denna sida. Oftare är vi inne på våra sociala medier. På Personlig Utveckling Nus Facebooksida lägger jag upp både dessa blogginlägg (med en härlig bild), samt mer lättuggat innehåll som gör att du förblir inspirerad och informerad i din strävan efter mer livsnjutning – allt i bekvämligheten av ditt nyhetsflöde. Gilla gärna sidan för att ta del av dem (och, om du vill, hålla en dialog med mig, vilket jag skulle tycka vore jättekul). Förstås kan du avgilla när du vill. Hoppas vi ses där. ☀️