”Alice: Kan du vara snäll och tala om för mig vilken väg jag skall gå härifrån?

Katten: Det beror en hel del på vart du vill komma.

Alice: Jag bryr mig inte särskilt mycket om vart jag kommer.

Katten: Då spelar det inte så stor roll vilken väg du tar.”
– Lewis Carroll, Alice i Underlandet

Detta är ett himlans bra citat.

Jag anser att den dels förmedlar vikten av att ha en riktning, och dels att vi inte behöver stressa i onödan när vi inte vet vart vi vill härnäst.

”If we do not know where we are going or even where we want to go, every fork in the road becomes a site of ambivalence – neither turning left nor turning right seems a good choice as we do not know whether we want to end up where these roads lead.”
– Tal Ben-Shahar, Happier

Som Tal Ben-Shahar säger i sin bok Happier är att det primära syftet med att sätta mål inte nödvändigtvis är att uppnå dem, men istället att ”befria” oss så att nuet kan njutas av utan en överdriven mängd osäkerhet och ambivalens. Utan denna riktning som mål ger oss är det lätt att bli uppslukad av onödiga tankegångar och en känsla av osäkerhet när vi närmar oss olika vägskäl i livet – såväl stora som små.

Vidare, jag tror vi går miste om mycket meningsfullhet om vi struntar i att ha en riktning. Visserligen kan du ta samma beslut utan att ha ett mål som du kunde ha om du istället skulle haft ett, och därmed få samma resultat, men jag tror ej att varken vägen dit eller ändamålet i sig känns lika givande om de inte genomsyras av den känsla av mening som målet medför.

Med andra ord, det är ingen dum idé att veta vart du vill i livet – även om det bara är ett ungefärligt hum.

Om du däremot inte vet vart du vill i livet, och har svårt att fastställa en ungefärlig riktning, finns det ett tankesätt som har hjälpt mig mycket när ambivalensen och osäkerheten kickar in vid diverse vägskäl.

Med lite logiskt tänkande kan vi fastställa att denna osäkerhet uppstår på grund av att du är osäker på vilket val som är det bästa respektive värsta – ”Tänk om jag väljer fel!?” Men om vi ser till Alices kära vän Katten och hans visdomsord kan vi dra slutsatsen att det faktiskt inte spelar någon roll vilken väg som väljs om du inte har en riktning.

Tänk på det. Om du inte vet vart du vill så tappar helt plötsligt valen, i teorin, sin polaritet; huruvida de är ”rätt” eller ”fel” beror ju helt på om de är i linje (”rätt”) eller inte (”fel”) med din riktning och dina mål. Därmed kan vi lösa upp känslan av osäkerhet (båda är ju lika rätt/lika fel) och helt enkelt hålla oss i rörelse – utan att låta oro paralysera oss.

Med det sagt, denna metod ser jag endast som en tillfällig krycka tills du har återfunnit en riktning!


P.S. Jag tror att du är en livsnjutare. I alla fall, att du ämnar att vara mer av en livsnjutare. Det är därför du läser denna hemsida, och det är därför jag skriver på den. Men varken du eller jag är alltid här, inne på denna sida. Oftare är vi inne på våra sociala medier. På Personlig Utveckling Nus Facebooksida lägger jag upp både dessa blogginlägg (med en härlig bild), samt mer lättuggat innehåll som gör att du förblir inspirerad och informerad i din strävan efter mer livsnjutning – allt i bekvämligheten av ditt nyhetsflöde. Gilla gärna sidan för att ta del av dem (och, om du vill, hålla en dialog med mig, vilket jag skulle tycka vore jättekul). Förstås kan du avgilla när du vill. Hoppas vi ses där. ☀️