Vår hjärna lustar efter säkerhet och förutsägbarhet, och ringer varningsklockorna när dess motsatser uppstår. Därmed är det inte särskilt konstigt att vi människor ständigt försöker lista ut vad framtiden har att medföra, så att vi slipper handskas med ovisshet och oförutsägbarhet.

Dessvärre kan vi endast försöka lista ut framtiden, och dessvärre går inte ens dessa försök inte alltid vår väg. Vi lyckas inte alltid urskilja om val x eller y är det bästa, och följaktligen står vi ibland vid stora vägskäl i livet och känner oss vilse – förundrande och frustrerade över oklarheten om vilket håll vi bör gå mot.

Min kur jag återvänder till när denna känsla uppkommer (på grund av dess biologiska rötter kommer den säkerligen vara återkommande livet ut, om än i varierande grader) är att helt enkelt fokusera på att må bra. Det låter simpelt, men det fungerar. Varför?

Jag ser det som att jag är på denna jord på grund av en biologisk slump. Precis som ekorren i din grannes trädgård eller ugglan i skogen är du och jag enbart djur, djur som, på grund av evolutionära skäl, står där vi idag står. Vi människor har dock den utvecklade förmågan att reflektera över våra egna liv – en välsignelse och förbannelse – och har därmed förmågan att bestämma att vår fortsatta närvaro på denna jord är under vår egna kontroll. Med andra ord, du väljer att leva vidare. Varje dag, varje timme. Det är lite av en krass tanke, men den är icke desto mindre sann.

Så, om jag väljer att leva vidare har jag valt att bli utsatt både för livets goda (härliga känslor) och livets mindre goda (nedtyngande känslor). Och fastän det mindre goda ofta kvarstår efter denna insikt, gör detta tankesätt – att jag har valt det – allt så mycket mer hanterbart.

Vidare uppstår även, à la sunt förnuft, insikten: Om min fortsatta närvaro på denna jord är under min egna kontroll, varför skulle jag låta nedtyngande känslor som vilsenhet och ångest dra ned mig? Ännu viktigare, om det är jag som är i kontroll över mitt liv, varför inte fokusera på att må bra genom att göra saker som gör att jag mår bra av? I slutändan anser jag att individens välmående är topprioritet, så att medvetet prioritera något annat känns bara… felvänt.

Inte endast lindrar detta skifte vilsenheten och dess medföljande frustration, men jag tycker även att det gör att allt blir mycket mer njutbart. Mat äts inte längre för ätandets skull; du börjar känna av smaken på riktigt och märker hur sensationen får dig att må bra. Att träffa nära och kära görs inte längre för sakens skull; du lägger ned telefonen och njuter av deras närvaro, av kontakten ni skapar.

Jag uppmuntrar dig att prova detta skifte, i hopp om att det hjälper dig lika mycket som det har för mig.