Din första tanke när du ser detta inlägg kommer vara ”Jag läser detta senare.”

Men gör inte det. Låt begäret att byta till en ny syssla passera. Läs detta nu.

Det kommer ta dig två minuter. Det kommer spara dig otaliga timmar. Det är en metod som är otroligt enkel, men liksom allt tar den lite övning.

Prova den nu:

Identifiera den viktigaste saken du har att göra idag.

Bestäm dig för att bara göra den första lilla delen av den – bara den första minuten, eller till och med dess första 30 sekunder. Att komma igång är den enda saken i hela världen som betyder något.

Röj undan distraktioner. Stäng av allt. Stäng ned alla program. Det borde bara vara du och din syssla.

Sitt där och fokusera på att komma igång. Inte på att göra hela sysslan, bara komma igång.

Lägg märke till ditt sinne när det börjar få ett begär att byta till en annan syssla. Du kommer få ett begär att kolla din e-post eller Facebook eller Twitter eller din favorithemsida. Du kommer vilja spela ett spel eller göra ett samtal eller göra en annan syssla. Notera dessa begär.

Men rör dig inte. Notera dessa begär, men sitt still, och låt dem passera. Begär blir mer och mer intensiva, och sedan passerar de, som en våg. Låt var och en passera.

Notera också hur ditt sinne kommer rättfärdiga att inte göra sysslan. Låt även dessa självrationaliserande tankar passera.

Gör nu något litet för att komma igång. Ett så litet steg som möjligt.

Kom igång, och så kommer resten flyta på.

Källa: Leo Babauta


P.S. Tro det eller ej, men detta knep har faktiskt vetenskapliga grunder! Hur då? För att illustrera, prova att rita en cirkel på ett papper, men gör den inte komplett; lämna ett litet tomrum så att cirkeln inte är sluten. Kliet i fingrarna som därefter uppstår och får dig att vilja göra cirkeln hel är ett resultat av din hjärnas programmerade instinkt att slutföra saker du har påbörjat. Vid användandet av detta knep för prokrastination kommer denna instinkt gnista till liv, och vips uppstår ett kli i fingrarna för att slutföra även den jobbigaste sysslan du har framför dig.