Personlig Utveckling Nu

Personlig utveckling för ett älskvärt liv

Den mörka sidan av personlig utveckling

Inte sällan känns det som att dagens oavbrutna flöde av livstips gör mer skada än det gör nytta.

Bra tips i all ära, men jag tror att dess ständiga närvaro har en tendens att dra in oss i en mental dimma. Denna dimma gör att vi lever i tankarnas värld, aningen separerade från här och nuet, en värld som är så pass präglad av teorier och metoder att den genomsyras av en oro om huruvida dina handlingar och tankesätt är de mest optimala eller inte.

Vi har så många mallar som alla visar oss hur vi maximerar och optimerar vår tid på denna jord, mallar som vi ofta så desperat eftersträvar att leva enligt, att vi a) väldigt sällan känner oss nöjda, då det finns så pass många mallar och tankesätt att anammandet av en innebär att du försummar en annan, och b) att vi, i jakten efter konformitet med alla dessa mallar, är så upptagna med hur vi bör vara att vi glömmer bort att bara vara.

Vi tappar kontakt med marken under oss (både bildligt och bokstavligt talat), och låter en annars hälsosam strävan efter ett ideal konsumera vår förmåga att stanna och bara ta in det som är.

Det konsumerar vår förmåga att tillåta saker att vara som de är.

Åter igen, bra tips i all ära, men min poäng är att jag tror vi – i strävan efter personlig utveckling – mår bättre om vi strävar efter denna utveckling med tankesättet jag är redan grym, och jag njuter av resan mot att bli ännu mer grym – i motsats till jag behöver denna utveckling, denna kunskap i form av teorier och metoder, för att kunna leva ett bra liv.

Det förstnämnda förser dig med nutida och framtida glädje; det sistnämnda är ett ändlöst svansjagande.

Ett tankesätt som vägleder dig till framgång

”The path of abundance isn’t the path that maximizes velocity. It’s the path that minimizes friction. If you try to maximize velocity, you end up maximizing friction too, thereby causing massive amounts of heat. Ultimately, you burn up.”
– Steve Pavlina

Med andra ord: Vägen till framgång (bokstavligt- och bildligt talat rikedom) är inte den väg som ger dig högst hastighet, utan den väg som minimerar friktion.

Steve Pavlina skriver om detta i sitt blogginlägg How to Defeat Kolrami (ett inlägg jag starkt rekommenderar dig att läsa), där han berättar om hur han kämpade och slet finansiellt under sina första år som egenföretagare.

Under dessa år var han övertygad om att vägen till framgång, vägen till rikedom, var den väg som gav honom högst hastighet. Han skriver, ”I always went for the deal that I expected would put the most money in my pocket and lead to the greatest success.” Följaktligen skapade han en jäkla massa friktion:

”I saw each business negotiation partly as a competition. If I got more money out of a deal, it meant that the other party got less. The more I succeeded in setting things up to maximize my financial score, the more I had to diminish the scores of others. In order to maximally win, someone else had to lose, at least a little bit. The harder I tried to win, the more friction I created that would ultimately cause me to lose.

Tankesättet av att varje affär var en tävling, en tävling med mål att gå därifrån med så mycket pengar som möjligt, tryckte gång på gång ned Steve i asfalten. Han insåg att denna överdrivna egennytta låg till grund för hans misslyckande, och började därmed istället anta ett mer win/win-orienterat tankesätt.

”… I stopped trying to maximize revenue or profits. In each business transaction, I opted to give more than I received in return. I always sought to leave extra value on the table.”

Och sedan detta skifte hände har han levt lycklig i alla sina dagar – hans framgång som en av världens största bloggare är ju trots allt ingen hemlighet.

Diverse citat med samma innebörd som detta inlägg, exempelvis de inte så okända orden ”ge mer än vad du tar,” är allestädes närvarande i dagens samhälle, till den utsträckning att vi ofta dammar av dem som klyschor. Och fastän jag inte kunde hålla med mer om att klyschor som dessa är uttjatade som få, uppmuntrar jag dig verkligen att ha detta tankesätt varmt om hjärtat. Ha inte som mål med dina strävanden att tjäna/få/utvinna så mycket som möjligt, utan istället att göra affären så fördelaktig som möjligt för motparten – inte bara vad gäller konkreta ting som fördelningen av pengar i ett affärsmöte, men även mer abstrakta saker som hur mycket du bidrar med stöd och värme i dina relationer med andra.


P.S. För vidare läsning om hur en egenföretagare har applicerat detta tankesätt ute i vida världen och därmed nått nya höjder, kika gärna på detta inlägg och läs från stycket som inleds med orden ”Another big tipping point” fram till nästa rubrik. (Tips: Använd dig av Cmd+F/Ctrl+F för att hitta stycket.)