En bok värd att läsa är Earl Nightingales The Strangest Secret. Många som föredrar att istället lyssna på dess ljudbok kanske märker att det tar ett tag att vänja sig vid Earls extremt djupa röst, men icke desto mindre har han en härlig icke-nonsens, säg-det-som-det-är-stil. The Strangest Secret är från 1988, men många av de idéer han predikar är tidlösa och gäller än idag. ”Hemligheten” är helt enkelt sex ord: Vi blir det vi tänker på.

Detta är verkligen ingen ny idé. Earl erkänner till och med öppet att han lärde sig det från Napoleon Hills klassiker Think and Grow Rich. Det är ingen unik idé heller – det finns massor av andra böcker som har utökat konceptet, som Marc Allens The Millionaire Course eller James Allens As a Man Thinketh (senare namngiven As You Think).

Icke desto mindre är idén sann.

Få skulle argumentera mot att våra tankar kontrollerar våra handlingar, och att våra handlingar (till stor del) kontrollerar våra resultat. Om du funderar på att gå och handla och bestämmer dig för att fullfölja den tanken, följer din kropp med, och snart finner du att du har fått resultatet att du är och handlar. Allt börjar med en tanke. Men vad folk ofta inte förstår är att vi har kraften att medvetet välja våra tankar. Istället för att vi bara låter våra hjärnor slumpmässigt gå igenom samma tankar om och om igen, kan vi välja att aktivt börja tänka på olika saker. Och om vi gör det kontinuerligt, riktar vi våra handlingar mot nya håll, och får därmed nya resultat.

Tankar är som frön. Om du vill ha olika resultat i livet måste du klura ut vilka tankar som är kapabla till att få dessa resultat att växa fram – och vilka som inte är det. Sedan måste du medvetet fylla ditt sinne med de rätta tankarna och rensa bort de felaktiga som om de vore ogräs.

Till exempel, om du vill starta upp ditt eget företag finns det tankar som kan anses vara de ”rätta” fröna, samt de som är de ”felaktiga.” Bland de felaktiga fröna hittar du följande tankar:

  • Att starta mitt eget företag är oerhört riskfyllt. Jag har ju en familj att försörja.
  • Det finns en stor chans att jag blir pank.
  • Jag har inte tillräckligt med pengar än.
  • Jag har ingen aning om hur man startar sitt eget företag.
  • Jag har ett tryggt och säkert jobb. Varför skulle jag villa sabba det?
  • Jag är inte redo att starta mitt eget företag riktigt än. Kanske nästa år.

Notera att det inte är objektivt fel att ha dessa tankar… bara att de är fel frön för det potentiella resultatet att starta sitt eget företag. Med andra ord, resultatet att starta sitt eget företag kommer inte växa i den jord som de ovanstående tankarna lägger. Men dessa är de rätta fröna om du inte vill starta ditt eget företag; ur dessa frön växer det livslånga anställningsträdet. Så om du ofta har tankarna ovan är chanserna goda för att du faktiskt är en anställd just nu. Det är inget fel med det, om det är det du vill. Å andra sidan, om du just nu är anställd och skulle vilja starta ditt eget företag, men märker att en majoritet av dina tankar kring den frågan liknar de ovanstående, har du ett problem. Om du håller fast vid de tankarna är chanserna goda att du aldrig kommer driva ditt eget företag, precis som du aldrig kommer odla en vattenmelon om du planterar tomatfrön.

Så vilka tankar är de rätta tankarna för att starta sitt eget företag? Här är ett par av dem:

  • Visst, det är en risk, men jag tror på mig själv och tar mig förbi vilka hinder som än kan tänkas komma i min väg.
  • Jag skulle hellre spendera mitt liv jobbandes hårt för att bygga min egen verksamhet än att spendera det byggandes någon annans. Om jag oavsett vad ska bygga en verksamhet, kan det lika gärna vara min egen.
  • Friheten av att vara min egen chef är för mig extremt attraktiv. Föreställ dig att själv kunna bestämma hur du spenderar varje minut av ditt dygn.
  • Av att vara anställd kan jag bara komma så långt inkomstmässigt. Om jag vill tjäna storkovan måste jag själv starta upp något.

Trots att tankar som de ovanstående kan vara de rätta fröna för att starta eget, betyder det dock inte att det räcker med att enbart plantera dem för att hela plantan ska blomma fram. Precis som växter behöver vatten och solljus, krävs det en hel del hårt jobb för att framgångsrikt starta eget. Men de rätta tankarna är det första steget. Företagsamhet är bara ett exempel, det kunde lika gärna ha handlat om att sluta röka, att gå ned i vikt, att gifta sig, osv.

Poängen med detta är att om du finner att du är i en situation i livet där du vill ha nya resultat (i.e. något annat än vad du har just nu), så är det första steget att kika på dina dominanta tankar för att se huruvida de är de rätta fröna för att dina eftersökta resultat ska växa fram. Oddsen är förmodligen bättre än 95% att du tänker fel tankar och borde byta ut dem mot nya om du inte gör framsteg. Till exempel kommer du förmodligen inte bli en som slutar röka genom att ständigt låta dig tyngas ned av tankar som ”Att sluta röka är svårt.”

Ett nyckelkoncept att förstå här är att ett skifte i dina tankar är en medveten och kontinuerlig handling. Du säger inte bara till dig själv ”Okej, jag börjar tänka på att starta mitt eget företag.. Det låter bra.. Nästa…” Du måste vara mycket mer proaktiv än så. Du måste sätta en timme eller så åt sidan för att vara helt ensam, sätta dig ner med penna och papper, klura fram de rätta tankarna/fröna du behöver ha i huvudet, och sedan medvetet pressa in de tankarna in i huvudet, om och om igen tills de dominerar över de gamla tankarna. Du kanske till och med behöver göra en kontinuerlig rutin av att sätta dig ned och påminna dig själv om vilka tankar som gynnar dig och vilka som inte gör det.

Du kanske tycker att den ovanstående övningen till en början är riktigt svår. När du börjar tänka nya tankar är den vanligaste reaktionen i början att du känner en hel del tvivel om dem. Så, om du börjar tänka på att starta ditt eget företag är det inte omöjligt att de bilder som först dyker upp inte verkar särskilt attraktiva. Du kanske finner att du börjar tänka på det läskiga i att säga upp sig på jobbet, den negativa reaktionen du får från dina kollegor, och så vidare. Och sedan inser du att du är tillbaka i att tänka de felaktiga tankarna igen. Det är normalt. Men använd din fantasi för att pressa förbi osäkerheten och fortsätta jobba på det.

Se framför dig hur den nya verkligheten sätts i verk helt perfekt, även om du inte har någon idé om hur det skulle fungera i den verkliga världen. Det kommer bli lite stökigt i början, men det blir lättare med tiden. Efter bara någon vecka med detta kommer du faktiskt börja tro på dessa nya tankar, och det är då du börjar känna suget av att komma till skott. Men i början kommer du förmodligen fortfarande vara för upptagen med att tvivla för att komma igång. Det är okej – det är ibland viktigt att börja tro först. (Försumma dock ej att tro lika ofta kan följa handling som handling kan följa tro.) Var bara tålmodig med dig själv, och låt din fantasi leda dig. Som Albert Einstein sade, ”Fantasi är viktigare än kunskap.”

Källa: Steve Pavlina


P.S. Jag tror att du är en livsnjutare. I alla fall, att du ämnar att vara mer av en livsnjutare. Det är därför du läser denna hemsida, och det är därför jag skriver på den. Men varken du eller jag är alltid här, inne på denna sida. Oftare är vi inne på våra sociala medier. På Personlig Utveckling Nus Facebooksida lägger jag upp både dessa blogginlägg (med en härlig bild), samt mer lättuggat innehåll som gör att du förblir inspirerad och informerad i din strävan efter mer livsnjutning – allt i bekvämligheten av ditt nyhetsflöde. Gilla gärna sidan för att ta del av dem (och, om du vill, hålla en dialog med mig, vilket jag skulle tycka vore jättekul). Förstås kan du avgilla när du vill. Hoppas vi ses där. ☀️