Vana #7 i Steve Coveys grymma The 7 Habits of Highly Effective People är ”Vässa Sågen” (Sharpen the Saw). Covey använder den kända liknelsen av en skogshuggare som sågar flera dagar i sträck, och blir mindre och mindre produktiv. Att ständigt kapa träd gör bladet slött, så lösningen är att ibland vässa sågen.

Med det sagt råder det ett ofta ett allmänt missförstånd om vad det innebär att vässa sågen. Om du överbelastar dig själv med jobb och din produktivitet börjar ge vika, föreslår allmän visdom att du borde ta en paus, kanske till och med åka på semester. Det är dock inte att vässa sågen – det är att lägga ned sågen. När du lägger ned ett slött blad i ett tag, kommer bladet fortfarande vara slött när du plockar upp det igen.

Att vässa sågen är faktiskt en aktivitet, precis som liknelsen antyder. Tänk på vad det skulle innebära att vässa ditt livs såg. Här är några idéer för sågvässning:

 • Träna
 • Förbättra din diet
 • Utbilda dig själv (läs, lyssna på ljudprogram, gå på ett seminarium, och så vidare)
 • Lär dig en ny färdighet
 • Gå med i en klubb
 • Meditera
 • Skriv i din journal
 • Ha en djup konversation med någon
 • Sätt några nya mål eller se över/uppdatera dina gamla mål
 • Organisera ditt hem eller kontor
 • Gå på en date
 • Beta av ett gäng små sysslor som du har skjutit på

Skoggshuggaren kan förstås inte skifta mellan att kapa trä och vässa sågen i all evighet. Pauser krävs också, men det är inte detsamma som att vässa sågen. Skogshuggaren kan bli ännu mer produktiv genom att vässa sågen, studera nya skogshuggartekniker, träna för att bli starkare, och lära sig av andra skogshuggare.

Att glömma bort att avsiktligen vässa sågen kan leda till en känsla av utbrändhet. Om du enbart skiftar mellan produktivt arbete och pauser, kan din produktivitetskapacitet lätt falla. Du arbetar fortfarande hårt, men du känner dig inte lika produktiv som du tycker att du borde. När du regelbundet vässar sågen, kommer du se att du kan flyta på med en stadig takt vecka efter vecka utan att bli utbränd.

Istället för att ta en paus när du börjar känna dig överväldigad, prova att exempelvis gå på ett helgseminarium, läsa en inspirerande bok, eller ha en inspirerande konversation. Det är vanligt att se människor återvända från en konferens med en märkbart ökad motivation som varar i flera veckor. Men detta är inte riktigt en paus eller semester – att gå på en konferens är en aktivitet, men det är den sortens aktivitet som ofta ökar ens energi och motivation.

Hur går det för dina olika sågar? Dina färdigheter, kunskaper, förhållanden, känslor, ditt sinne, din fysiska kropp, motivation, kapacitet för glädje, ditt engagemang – är de alla vassa? Om inte, vilka är slöa, och vad kan du göra för att vässa dem?

Källa: Steve Pavlina


P.S. Jag tror att du är en livsnjutare. I alla fall, att du ämnar att vara mer av en livsnjutare. Det är därför du läser denna hemsida, och det är därför jag skriver på den. Men varken du eller jag är alltid här, inne på denna sida. Oftare är vi inne på våra sociala medier. På Personlig Utveckling Nus Facebooksida lägger jag upp både dessa blogginlägg (med en härlig bild), samt mer lättuggat innehåll som gör att du förblir inspirerad och informerad i din strävan efter mer livsnjutning – allt i bekvämligheten av ditt nyhetsflöde. Gilla gärna sidan för att ta del av dem (och, om du vill, hålla en dialog med mig, vilket jag skulle tycka vore jättekul). Förstås kan du avgilla när du vill. Hoppas vi ses där. ☀️