Vi lär oss mer av att göra än att läsa.

Det är förstås ett förenklat påstående – läsande lär oss fortfarande en hel del. Men det är i det faktiska görandet av saker som vi verkligen lär oss på riktigt. Detta är nog ingen nyhet för de flesta av oss, men tar du vara på det? Även när det gäller att förbättra ditt liv?

Det är lätt att se hur detta appliceras på en skolsituation: En artikel som publicerades för ett par år sedan visade studier på att det bästa sättet att plugga inför ett prov inte var att läsa texten om och om igen, men att istället lägga ned boken, försöka minnas vad du just läste, och sedan skriva ned det. Betydligt mer effektivt.

Men hur funkar detta i ditt vardagliga liv? Det är inte lika uppenbart, men det är precis lika effektivt.

När du vill förbättra ditt liv på något sätt – såsom genom att förenkla, vara mer sparsam, börja träna eller äta mer hälsosamt, lära dig nya produktiva vanor, vara en mer positiv och omtänksam person – lär du dig en ny färdighet.

Och när du ger dig på att lära dig en ny färdighet kommer inte ens alla böcker på denna planet lära dig den färdigheten. Du måste lära dig genom att göra.

Så att läsa otaliga artiklar och inlägg om personlig utveckling är grymt, men kom ihåg att det bara är det första steget.

Du måste lägga ned texten, ta distans från datorn eller boken, och börja göra det. Idag.

Bara genom att göra det kan du faktiskt lära dig.

Att läsa hjälper dock: Först genom att hjälpa dig förstå vad du ska göra, och sedan med att hålla dig motiverad och ge förslag på rätt kurs medan du faktiskt gör det. Men det är icke desto mindre inte ett substitut för görandet.

Så sluta läs detta inlägg, och gå och gör det du vill lära dig att göra.

Källa: Leo Babauta