Den bästa investeringen av dina pengar är investeringen i dig själv. Avkastningen du får från att investera i din kunskap och dina färdigheter kommer vara mycket högre än vad du än får av aktier, fastigheter, eller andra investeringar.

I vissa fall kan du till och med mäta avkastningen. Ponera att du köper en bok. Som kostnad skulle du kunna räkna på timlönen du går miste om när du läser boken (timlön x antal timmar det tar att läsa boken). Många böcker är usla, men emellanåt kommer du få en bra idé som ger dig en enorm avkastning. Som 10x kostnaden under loppet av ett par månader. Detta är särskilt sant med böcker om företagande och personlig produktivitet. Men ofta är det inte en genombrottsidé men snarare den kontinuerliga exponeringen av samma idéer som presenteras på olika sätt som producerar en stadig avkastning över tiden. Resultaten är också verkligen inte bara monetära. Om investeringen i din egen kunskap äntligen ger dig idén att du måste sluta röka så kan du mäta de livslånga finansiella besparingarna i form av kostnaden av cigaretterna, men vad är den ökade nivån av hälsa värd för dig? Vad är idén som tillåter dig att träffa och klicka med din framtida partner värd? Vad är det värt att gå ned 25 kg och veta att du kan hålla det borta i resten av ditt liv? Vad är det värt att bygga en karriär som du verkligen anser är givande?

Ett bra trick den amerikanska författaren och föreläsaren Brian Tracy förespråkar är att investera 3% av din inkomst på din egen personliga utveckling. Så om du tjänar 50 000kr i månaden, skulle du investera 1 500kr i din egen personliga utveckling. Du skulle kunna köpa 10 företagsböcker eller självhjälpsböcker; de kostar vanligtvis ~100-200kr styck. (Dock är det en hel del att läsa i månaden.) Alternativt kan du också/istället spendera pengarna på ljudprogram & ljudböcker, eller till att gå på seminarium eller konferenser. Känner du inte för att lägga alla ägg i samma korg är det förstås ingen dum idé att blanda inlärningssätten.

Du behöver inte spendera den exakta procentsatsen varje månad. Det är okej att spendera för lite en månad och spendera för mycket en annan. Men sikta på att vid årets slut ha spenderat ungefär 3% i snitt per månad. Om det beloppet gör dig obekväm, starta med 1% och bygg upp siffran gradvis. Eller så kan du börja med ett fast belopp som 200kr tills du kommer in i det.

Du kan använda denna budget för att investera i att förbättra dig själv hur du än vill. Så det innefattar inte bara kunskap, men även utrustning och tjänster – vad som än hjälper dig växa och förbättra dig själv. Steve Pavlina berättar att han använde denna budget för att sätta samman ett hemmagym, vilket är praktiskt för honom eftersom han jobbar hemifrån. Känner du dig stressad, kan du använda pengarna för att få en personlig massage eller gå på spa. Om du tror att det kommer vara en erfarenhet som får dig att växa, kör på. Gör tandemhopp. Ta en guidad tur genom ett museum. Gå med i en klubb. Köp en mjukvara som lär dig hur man skriver fortare. Lär dig spela gitarr. Ta lektioner i tennis. Investera i att lära dig hur du skapar en inkomstgenererande hemsida.

Detta är en rätt lätt vana att få in också. Skriv bara ”Investera 3% i mig själv” på den första dagen av varje månad. När den dagen sedan kommer, klura ut hur mycket pengar du tjänade den föregående månaden och bestäm dig för hur du ska spendera dem. Spendera dem direkt om du kan – det är lätt att göra om du beställer från Internet. Kom ihåg att detta är en investering; pengarna du spenderar här kommer återbetalas i det långa loppet baserat på hur du spenderar dem.

Som Pavlina säger, något jag personligen verkligen kan identifiera mig med, ”Fastän jag är handikappad när det kommer till shopping, är detta den sortens shopping jag tycker om.”  😎

Källa: Steve Pavlina


P.S. Jag tror att du är en livsnjutare. I alla fall, att du ämnar att vara mer av en livsnjutare. Det är därför du läser denna hemsida, och det är därför jag skriver på den. Men varken du eller jag är alltid här, inne på denna sida. Oftare är vi inne på våra sociala medier. På Personlig Utveckling Nus Facebooksida lägger jag upp både dessa blogginlägg (med en härlig bild), samt mer lättuggat innehåll som gör att du förblir inspirerad och informerad i din strävan efter mer livsnjutning – allt i bekvämligheten av ditt nyhetsflöde. Gilla gärna sidan för att ta del av dem (och, om du vill, hålla en dialog med mig, vilket jag skulle tycka vore jättekul). Förstås kan du avgilla när du vill. Hoppas vi ses där. ☀️