När du gör ett misstag, stort som litet, vårda det som om det vore det mest värdefulla på denna jord. På vissa sätt är det det.

De flesta av oss mår dåligt när vi gör misstag, ger oss själva skit för det, känner oss som misslyckanden, eller blir arga på oss själva.

Och det är helt naturligt; de flesta av oss har blivit lärda från en tidig ålder att misstag är dåligt, och att vi borde försöka undvika dem. Vi har skällts på när vi har gjort misstag – hemma, på skolan, och på jobbet. Kanske inte alltid, men förmodligen tillräckligt för att göra en omedveten reaktion av att må dåligt över misstag.

Men utan misstag kan vi varken lära oss eller växa.

Om du ser på det så borde misstag vårdas och firas som en av de mest fantastiska saker på denna jord: de tillåter lärande, de gör tillväxt och förbättring möjligt.

Genom försök och misslyckanden – att prova saker, göra misstag, och ta lärdom av de misstagen – har vi klurat ut hur vi skapar elektriskt ljus, hur vi gör taket i det Sixtinska kapellet vackert, hur vi flyger.

Misstag gör det möjligt för småbarnet att gå, gör tal möjligt, gör verk av genier möjliga.

Tänk på hur vi lär oss: vi konsumerar inte bara information om något, följt av att vi sedan direkt kan det eller vet hur vi gör det. Du läser inte bara på om målning, skrift, dataprogrammering, bakning, eller hur du spelar piano, och direkt vet hur man gör dem.

Istället får du information om något, vanligtvis från att läsa, från en annan person, eller från att observera… sedan skapar du en modell i ditt sinne… sedan testar du den genom att prova den i världen… sedan gör du misstag… sedan omarbetar du modellen baserat på resultaten av ditt experiment i världen… och repeterar, gör misstag, lär dig från de misstagen, tills du i princip har lärt dig hur du gör något.

Det är så vi lär oss som bebisar och småbarn, och det är så vi lär oss som vuxna. Försök och misstag, lärandes något nytt från varje misstag.

Misstag är hur vi lär oss att göra något nytt. Om du lyckas med något är det förmodligen något du redan vet hur man gör. Du har inte växt särskilt mycket av den framgången; det är oftast det sista steget på din resa och inte hela resan dit. Resan dit präglades troligtvis delvis av misslyckanden, om det är en lärorik sådan.

Så om du värderar lärande, om du värderar tillväxt och förbättring, borde du värdera misstag. De är fantastiska saker som gör en värld av briljans möjlig.

Fira dina misstag. Vårda dem. Le.

Källa: Leo Babauta


P.S. Jag tror att du är en livsnjutare. I alla fall, att du ämnar att vara mer av en livsnjutare. Det är därför du läser denna hemsida, och det är därför jag skriver på den. Men varken du eller jag är alltid här, inne på denna sida. Oftare är vi inne på våra sociala medier. På Personlig Utveckling Nus Facebooksida lägger jag upp både dessa blogginlägg (med en härlig bild), samt mer lättuggat innehåll som gör att du förblir inspirerad och informerad i din strävan efter mer livsnjutning – allt i bekvämligheten av ditt nyhetsflöde. Gilla gärna sidan för att ta del av dem (och, om du vill, hålla en dialog med mig, vilket jag skulle tycka vore jättekul). Förstås kan du avgilla när du vill. Hoppas vi ses där. ☀️