”Var Proaktiv ” (Be Proactive) är vana #1 i Steven Coveys The 7 Habits of Highly Effective People. Att vara proaktiv innebär att du tar medveten kontroll över ditt liv, att du sätter mål och aktivt arbetar för att uppnå dem. Istället för att reagera på händelser och vänta på möjligheter, går du ut och skapar din egna händelser och möjligheter.

De flesta tänker reaktivt. Och att reagera på särskilda händelser är gott och väl, men det blir ett problem när det är det enda som sker i en persons liv – när inget mer sker än instinktiva reaktioner mot stimuli.

Steve Covey poängterar att det finns en klyfta mellan stimuli och respons, och att vi inom den klyftan finner möjligheten att medvetet välja vår respons. Fyra särskilda mänskliga egenskaper ger oss denna kraft:

 1. Självkännedom – Förståelsen att du har ett val mellan stimuli och respons. Om någon förolämpar dig kan du välja att inte bli arg. Om du ges en donut, kan du välja att inte äta den.
 2. Medvetenhet – Förmågan att kunna konsultera din inre kompass för att bestämma vad som är rätt för dig. Du kan till exempel medvetet fatta beslut baserat på universella principer – såsom dygder – istället för att basera dem på vad andra gör.
 3. Kreativ fantasi – Förmågan att visualisera olika responser. Genom att använda din fantasi, kan du mentalt generera och bedöma olika alternativ.
 4. Oberoende vilja – Du har friheten att välja din egen unika respons. Du är inte tvingad att följa det andra förväntar sig av dig.

En brist på proaktivitet kan oftast spåras tillbaka till en svaghet i en av dessa fyra mänskliga egenskaperna. Kanske du spenderar för mycket tid i lågt medvetande och aldrig når den nivå av medvetande som är nödvändig för att göra proaktiva livsbeslut. Kanske har ditt medvetande blivit grumligt av social betingning, så att du inte ens är säker på vad du vill ha av livet; när något inte känns rätt vänder du dig till andra för att bestämma dig för hur du borde känna dig om det. Kanske du inte tar dig tiden att visualisera alternativen. Eller så kanske din oberoende vilja är blockerad av trycket att behöva följa andras förväntningar på dig.

En kan argumentera för att vi alltid reagerar på det som händer, externt eller internt. Skillnaden mellan proaktivitet och reaktivitet kan då anses vara till vilken grad den ”mentala bearbetningen” sker under klyftan mellan stimuli och respons. En proaktiv person kommer applicera de fyra mänskliga egenskaperna för att välja en respons (eller för att välja att inte ge någon respons alls). Vidare, en proaktiv person kommer investera tiden som krävs för att göra medvetna val i livet och fullfölja dem.

Reaktiva personer brukar inte vara i kontakt med sina kärnvärderingar. Istället för att de lever sina liv baserade på eviga kärnprinciper, antar de tillfälliga värderingar från andra runt omkring dem. Om inga särskilda möjligheter visar sig kommer de stanna på samma jobb, år efter år, så länge det är halvtillfredsställande. Om en majoritet av deras vänner tränar, kommer de förmodligen också göra det; om de inte gör det, kommer de förmodligen inte heller göra det. De följer strömmen av de personer och omständigheter som omger dem, men de styr inte strömmen. Deras liv är till stor del bortom deras medvetna kontroll; de brukar endast uppvisa de mänskliga egenskaperna ovan när de verkligen måste, såsom när de blir oväntat uppsagda (och till och med då är det ofta till en minimal grad). Men när saker funkar hyfsat bra, är livet mestadels på autopilot.

Proaktiva människor, å andra sidan, känner till sina kärnvärderingar. De gör medvetet avgörande beslut baserat på dem värderingarna. De skapar sina egna möjligheter och styr själva sin livsström. De gör till och med medvetna val, även när saker och ting flyter på bra. Ibland innebär det att följa status quo, medan det andra gånger innebär det att gå i en annan riktning. Ibland kommer deras värderingar falla i linje med det som socialt är populärt; andra gånger kommer de inte göra det.

Proaktiva människor kommer göra saker som ofta verkar mystiska för reaktiva människor. De kanske plötsligt säger upp sig från jobbet för att starta ett nytt företag, även fast allt verkade gå bra för dem. De startar ofta nya projekt eller aktiviteter ”ut i det blå” när det verkar som att det inte finns någon externt motiverad anledning att göra så. En proaktiv person kommer fortfarande ge uppmärksamhet åt externa händelser, men de kommer styra sig själva mot sina önskade destinationer oavsett de händelserna.

Om en reaktiv person skulle vara kapten på ett skepp, skulle skeppet åka dit vågorna tog den. Denna person skulle vara upptagen med att studera strömmarna, och försöka förutspå var någonstans skeppet kommer hamna som en funktion av strömmarna. Om strömmarna är bra, är personen glad. Om strömmarna är dåliga, känner sig personen stressad. Ibland kanske denna person försöker fastställa en destination, och om strömmarna är bra kommer skeppet komma fram. Men om strömmarna är dåliga, kommer personen gräma sig över dem och ge upp destinationen för en lättare sådan.

Om en proaktiv person däremot skulle vara kapten på ett skepp, skulle skeppet åka dit kaptenen ville att det skulle åka. Denna kapten lägger fortfarande märke till strömmarna, men de används enbart som hjälpmedel för navigeringen. Ibland kommer skeppet åka längs strömmarna; andra gånger kommer det trotsa dem. Det spelar väldigt lite roll om strömmarna är bra eller inte; denna kapten kommer nå den satta destinationen oavsett dem. Strömmarna kan endast kontrollera tiden det tar att anlända och den exakta vägen från start till slut. Men strömmarna har ingen kontroll att bestämma över den slutgiltiga destinationen; det är helt och hållet kaptenens beslut.

Några exempel på reaktivt [proaktivt] språk:

 • Vart är industrin påväg? [Vart ska jag gå härnäst, och hur ska jag komma dit?]
 • Jag har inte tid att träna. [Hur kan jag få tid att träna?]
 • Hur mycket pengar kan jag förväntas tjäna om jag gör X? [Hur mycket pengar vill jag tjäna, och hur ska jag tjäna det?]
 • Jag provar det och ser vad som händer. [Jag gör det.]
 • Jag är för trött. [Vad kan jag göra för att höja min energi?]
 • Jag har aldrig vart särskilt bra på matte. [Hur kan jag förbättra mina mattekunskaper och tycka om processen?]
 • Inget inspirerar mig på djupet. [Vad skulle jag ge mig på om jag visste att jag inte kunde misslyckas?]
 • Vad är meningen med livet? [Vad är meningen jag vill ge mitt liv?]

Att genomgå stora förändringar är en stor oro för reaktiva människor. De vill oftast jobba på ett ”stabilt” jobb i en ”bra” industri, och de ser sig själva som underlägsna marknadsförhållandena. Om de lyckas starta ett eget företag är det för att de vet att andra redan gör det och de vill bli en i gänget. De vill veta vilka produkter och tjänster som det går bra för, så att de kan göra något liknande. Om de misslyckas är det för att det inte går bra för industrin, eller för att det finns för mycket konkurrens, eller på grund av någon annan bortförklarande turfaktor.

Tror du att något som händer ”där ute” kommer avgöra hur framgångsrik du blir i det du gör? Inte om du är proaktiv. Om du är proaktiv kan bara externa händelser påverka tiden det tar dig att anlända och den exakta vägen du tar för att nå ditt mål. Men de kan inte bestämma målet åt dig. Proaktiva människor tar också ibland stryk av strömmarna, men de fortsätter hålla fast vid kursen mot sina mål, mål som i slutändan nås på grund av deras egna ansträngningar.

Självklart har alla en mix av både proaktivtet och reaktivitet. Rena exempel av de två extremerna är sällsynta. Du kanske finner att du är extremt proaktiv inom ett område, medan du låter andra delar av ditt liv sjunka ned i omedveten autopilot. Så ta tid att använda dina mänskliga egenskaper av självkännedom, medvetenhet, kreativ fantasi, och oberoende vilja för att kasta ett ljus på de försummade områdena i ditt liv och medvetet besluta dig för att få bollen i rullning igen. Om du inte gillar var strömmarna håller på att ta dig, byt kurs. Vänta inte på att en möjlighet ska dyka upp; skapa din egen. De reaktiva människorna i ditt liv kommer ge dig skit när du gör detta – låt dem göra det, och utöva din oberoende vilja ändå. Även när alla runt omkring dig verkar vara reaktiva, kan du fortfarande vara proaktiv. Det kommer inledningsvis kännas som att du simmar motströms, men om strömmarna i ditt liv ändå går i fel riktning är det en bra sak.

Fastän ”going with the flow” ofta anses vara en vis förmaning beror visheten i detta råd på vart flowet är på väg. Till exempel, i USA innebär att gå med flowet av deras nuvarande hälsa att bli överviktig eller nå fetma, ha en stillasittande motionsfri livsstil, och sedan dö av antingen hjärtsjukdom eller cancer. Att gå med flowet finansiellt innebär att gradvis sjunka ned i skuld och sedan dö pank. Att gå med flowet av giftermål innebär att bli skild (67% av alla amerikaner som gifte sig 1990 kan förvänta sig en skilsmässa (från Daniel Golemans Emotional Intelligence och John Gottmans What Predicts Divorce)).

Om du vill leva ett extraordinärt liv måste du ofta gå emot den ström som alla verkar följa. På ett sätt skiftar du över till att bli vägledd av din egen ström, strömmen av din självkännedom och medvetenhet. Du börjar känna av ditt inre flow istället för att bli runtsläpad av flowet av externt stimuli. Visserligen kanske du vinner på lotto eller ärver en stor summa pengar, men troligen kommer du inte enbart följa strömmen och ledas till rikedom… eller hälsa… eller uppfyllelse. Du måste medvetet välja dessa saker och sedan följa upp dessa val med aktiv handling.

Vart tar strömmarna i ditt liv dig? Vart kommer du hamna om du fortsätter följa dem som de är nu? Och vad kommer du aldrig uppleva som ett resultat av att de strömmarna vägrar stannar vid vissa destinationer? Hur kan du utöva din proaktivitet och dina mänskliga egenskaper av att bestämma kursen i ditt liv (oavsett strömmarna), så att du avsiktligt skapar det liv du vill leva och inte bara flyter med?

Proaktivitet har många namn. Tony Robbins refererar till det som att använda sin gränslösa styrka. Brian Tracy säger att de som inte har satta mål för sig själva är för evigt dömda att jobba för att uppnå andras mål. Denis Waitley liknar det vid vinnare får det att hända vs. förlorare låter det hända. David Allen använder termerna redo för allt och att ha ett sinne som vatten.

De exakta orden är inte viktiga. Det som spelar roll är att du fattar beslutet att medvetet börja rikta kursen i ditt eget liv, istället för att du låter dig själv bli knuffad längs med externa strömmar.

Källa: Steve Pavlina


P.S. Jag tror att du är en livsnjutare. I alla fall, att du ämnar att vara mer av en livsnjutare. Det är därför du läser denna hemsida, och det är därför jag skriver på den. Men varken du eller jag är alltid här, inne på denna sida. Oftare är vi inne på våra sociala medier. På Personlig Utveckling Nus Facebooksida lägger jag upp både dessa blogginlägg (med en härlig bild), samt mer lättuggat innehåll som gör att du förblir inspirerad och informerad i din strävan efter mer livsnjutning – allt i bekvämligheten av ditt nyhetsflöde. Gilla gärna sidan för att ta del av dem (och, om du vill, hålla en dialog med mig, vilket jag skulle tycka vore jättekul). Förstås kan du avgilla när du vill. Hoppas vi ses där. ☀️