Slösa inte en sekund av ditt liv oroandes över vad andra kommer tycka om dig. Inget bra kan härstamma från det.

Sanningen är att du kommer slösa betydligt mer energi föreställandes vad andra tycker om dig än vad de personerna faktiskt någonsin kommer göra det. De flesta är för upptagna med sina egna liv för att kunna ägna särskilt mycket uppmärksamhet åt vad du håller på med. Medan du oroar dig över vad de tycker om dig, oroar de sig över vad du tänker om dem.

Istället för att oroa dig över vad andra tycker, börja oroa dig över vad du tycker om dig själv. Din åsikt om dig själv är avsevärt mycket mer betydelsefull än andras åsikter – oavsett hur kloka, intelligenta, eller välmenande du anser att de är.

Inse att andras åsikter om dig enbart är deras och har mycket lite med dig att göra. Ingen annan vet vad du verkligen är kapabel till. När du tillåter andra att ha sin reaktion utan att du tar åt dig, stärker du ditt ägarskap av din självbild.

Frukta inte att du kommer omvandlas till någon osympatisk, anti-social pajas om du slutar oroa dig över vad andra tycker om dig. Även när du bemöts av motstånd från andra kommer du vara en förebild för att hjälpa dem övervinna sina egna rädslor.

När du än utmanar dig själv att ta djärva nya handlingar – såsom att starta ett nytt företag eller gå in i ett nytt förhållande – var inte förvånad om du får en negativ reaktion från människorna runt omkring dig. Det är vanligt. De kanske dyker rakt ned i långdragna förklaringar om varför du är dömd att misslyckas – men det behöver inte stoppa dig. Större delen av tiden talar de utifrån (egen) rädsla ändå, inte kärlek. Rädsla talar utifrån begränsningar; kärlek talar utifrån möjligheter.

Men vad händer om de människorna faktiskt hade rätt? Vad händer om du misslyckas rejält – även fast de varnade dig att det skulle hända? Det spelar ingen roll. Även när de har rätt, har de fortfarande fel. Du ska misslyckas massor. Det är helt okej att alla runt omkring dig säger dig att du kommer misslyckas och falla huvudstupa ned på marken. Det ska hända. Den sanna lärdomen är att lära sig att vara okej med det.

”Ett antal gånger har jag varnats av andra att inte göra något,” berättar Steve Pavlina, ”men jag körde på och gjorde det ändå och misslyckades – precis som de hade förutspått. Däremot, genom att själv misslyckas lärde jag mig värdefulla nya insikter, och mina framtida försök ledde till slut till framgång, ibland till och med enorma genombrott. De framgångarna skulle aldrig ha kommit om jag aldrig hade klivit utanför dörren.”

Sanningen är att du kommer misslyckas – massor. Vänj dig! Gör misslyckande till din vän. De misslyckandena är inte det motsatta av framgång – de är en kritisk del av framgång. Förstå att det är helt okej att gå och starta ett eget företag och sedan se att det går i konkurs. Det är okej att gå in i ett nytt förhållande och sedan se att det exploderar i ansiktet på dig. Det är okej att hålla ett tal och bli buad av scenen.

Misslyckande är ett av de bästa sätten vi människor lär oss och växer på. Tillåt dig själv att vara människa.

Men även viktigare än det är att du behöver bygga självförtroende, självförståelse, och självtillit. Du behöver lära dig vad dina sanna förmågor är. Och du kommer aldrig upptäcka dessa genom att sitta still. Inte ens du vet vad du är kapabel till förrän du har provat det, så hur kan andra veta det? Bara för att de låter säkra betyder inte att de har rätt.

Ibland kommer du märka att andra faktiskt hade rätt om dig (men bara på kort sikt). Men andra gånger kommer du märka att de hade helt fel. Det spelar ingen roll vad andra tror att du kan göra. Det som spelar roll är vad du faktiskt kan göra. Och för att klura ut vad det är måste du gå ut och ta några risker. Du måste ge dig på några av de saker du inte är säker på att du kan klara av.

Självtillit är en betydligt bättre ägodel än någonting du kanske förlorar längs vägen. Det är inte hela världen om du går miste om alla dina materiella ägodelar, sumpar ett stort projekt, eller skämmer ut dig själv helt. Du kan borsta av dig och fortsätta framåt. Men om du däremot inte kan lita på dig själv nog för att köra på det du anser är bäst, då är det, för dig, hela världen.

Om andra överöser dig med en massa ”går inte” och ”borde inte,” ignorera dem bara. Deras rädsla har inget med dig att göra. Tro på dig själv. Du kanske fattar några dåliga beslut till en början, men i det långa loppet kommer du stretchas långt bortom dina nuvarande begränsningar. Och det är då dina största drömmar börjar bli till verklighet.

Tron på sig själv är inte ett resultat av framgång. Det är orsaken till det.

Källa: Steve Pavlina


P.S. Jag tror att du är en livsnjutare. I alla fall, att du ämnar att vara mer av en livsnjutare. Det är därför du läser denna hemsida, och det är därför jag skriver på den. Men varken du eller jag är alltid här, inne på denna sida. Oftare är vi inne på våra sociala medier. På Personlig Utveckling Nus Facebooksida lägger jag upp både dessa blogginlägg (med en härlig bild), samt mer lättuggat innehåll som gör att du förblir inspirerad och informerad i din strävan efter mer livsnjutning – allt i bekvämligheten av ditt nyhetsflöde. Gilla gärna sidan för att ta del av dem (och, om du vill, hålla en dialog med mig, vilket jag skulle tycka vore jättekul). Förstås kan du avgilla när du vill. Hoppas vi ses där. ☀️