Hur viktigt är passion för att bli framgångsrik?

”Vissa anser att det är den absolut viktigaste faktorn. De porträtterar passion som bränslet som driver framgång.”

”Jag håller inte med.”
Steve Pavlina

Passion är helt enkelt ett emotionellt tillstånd, och ett tillfälligt, instabilt sådant. Anledningen till att passion får så mycket ära är för att det hjälper till att motivera handling – och handling är det som genererar resultat.

 

Se på det så här

Givet:
• Passion leder till Handling
• Handling leder till Resultat

Slutsatser:
• Passion leder till Resultat
– Inga problem där. Det är logiskt korrekt.

• Resultat kräver Passion
– Nej. Vi kan inte anta att detta är sant utifrån det givna.

Men vad händer om du även vet detta:
• Självdisciplin leder till Handling
• Självdisciplin är inte Passion

– Nu kan du med säkerhet säga att påståendet ”Resultat kräver Passion” är falskt.

Är du yr än? Här är poängen formulerad i klar svenska:
– Resultat kommer från handling (ingen handling = inga resultat)
– Passion kan leda till handling och kan därmed generera resultat
– Självdisciplin kan också leda till handling och därmed generera resultat
– Så passion krävs INTE för resultat

 

Passion är inte nödvändigt för framgång

Men vilken är bättre, passion eller självdisciplin? Steve, med en hel del framgång under sitt eget bälte, argumenterar för att självdisciplin är det bättre bränslet.

Likt alla emotionella tillstånd går passion upp och ned. Ibland är du oerhört motiverad; ibland är du inte det. Passion har sina toppar och dalar, så om du grundar dina handlingar på din nivå av passion kommer dina resultat bero på dina känslor. Känner du dig passionerad? Grym handling, grymma resultat. Känner du dig inte passionerad? Svag handling, medelmåttiga resultat.

Att använda passion som ditt enda bränsle kommer inte försäkra dig om framgång mer än en förälskelse kan försäkra dig om ett hållbart långsiktigt förhållande.

Självdisciplin är betydligt viktigare än passion, särskilt i företagsvärlden. Faktum är, om du utvecklar egenskapen av självdisciplin till en hög nivå kommer den överskugga passion så mycket att det nästan blir löjligt.

Självdisciplin tillåter dig att handla och därmed få resultat oavsett ditt emotionella tillstånd. Där passion är oberäkneligt förser självdisciplin stadighet och stabilitet. Och eftersom dina känslor inte står i vägen är dina beslut mer troliga att lyckas – de fattas utifrån ett tillstånd av disciplinerad intellekt istället för ett av emotionella toppar och dalar.

 

Vilken skulle du satsa på om ditt liv hängde på det?

Om du skulle genomgå en hjärtoperation, skulle du vilja ha en disciplinerad och opassionerad kirurg eller en odisciplinerad och passionerad sådan?

Om du blev åtalad för mord, skulle du vilja ha disciplinerade och opassionerade försvarsadvokater eller odisciplinerade och passionerade sådana?

Om du flög en rymdfärja, skulle du vilja att kontrollanterna på marken var disciplinerade och opassionerade eller odisciplinerade och passionerade?

Självdisciplin är dock mer tystlåtet. Passion gör mer ljud ifrån sig och får därför mer uppmärksamhet. Det må ha sina stunder, men det är grädden på moset. Passion behöver backas upp av självdisciplin.

Källa: Steve Pavlina


P.S. Jag tror att du är en livsnjutare. I alla fall, att du ämnar att vara mer av en livsnjutare. Det är därför du läser denna hemsida, och det är därför jag skriver på den. Men varken du eller jag är alltid här, inne på denna sida. Oftare är vi inne på våra sociala medier. På Personlig Utveckling Nus Facebooksida lägger jag upp både dessa blogginlägg (med en härlig bild), samt mer lättuggat innehåll som gör att du förblir inspirerad och informerad i din strävan efter mer livsnjutning – allt i bekvämligheten av ditt nyhetsflöde. Gilla gärna sidan för att ta del av dem (och, om du vill, hålla en dialog med mig, vilket jag skulle tycka vore jättekul). Förstås kan du avgilla när du vill. Hoppas vi ses där. ☀️