Det sägs att den första timmen är dagens roder, något Steve Pavlina anser stämmer väldigt bra in på hans liv. Han skriver att om han är lat eller slumpartad i sina handlingar under den första timmen efter att ha stigit upp, brukar han ha en rätt lat och ofokuserad dag. ”En dag som denna kanske börjar med att jag ligger och drar mig i sängen, stretchar, rakar mig, lägger en massa tid på att klä på mig, har en lugn frukost (den sortens frukost som tar mig 20 minuter att förbereda och en ytterligare 20 minuter att äta), tömmer diskmaskinen, etc. Sedan kanske jag inleder arbetsdagen med att kolla e-mail, skriva ett blogginlägg, och gör ett par andra mindre viktiga sysslor.” skriver Steve. Vid detta skede har han redan vart vaken i flera timmar, och dessa lata timmar har gjort resterande dag benägen att vara oinspirerad.

Steve berättar att om han däremot satsar på att få den första timmen optimalt produktiv, brukar resten av dagen följa efter. Denna dag börjar med att han vaknar vid 5 och fysiskt går upp sekunden väckarklockan ringer – inget ligga och dra sig eller fundera på att sova vidare. Han klär snabbt på sig och skippar rakningen. Han gör en kopp örtte (inget koffein) och går direkt till skrivbordet i sitt hemmakontor. Ingen e-mail. Vid 5:10 har han börjat jobba på sitt #1 projekt. Efter 60-90 minuter tar Steve en paus för att raka sig, se efter sin familj, och göra en snabb 5-minutersfrukost för att sedan äta den i sitt kontor medan han fortsätter jobba. ”Den produktiva första timmen driver mig framåt,” skriver Steve, ”och vid 11 har jag vanligtvis gjort motsvarigheten av en hel dags arbete om vi ser till det förstnämnda scenariot.”

Det som kan förvåna en är att det sistnämnda scenariot, fastän det verkar jobbigare, faktiskt ofta är lättare när man väl blir van vid det. Att få det viktigaste arbetet gjort tidigt på dagen ger dig energi, och när man har ett par veckor av högproduktiva dagar under bältet adderar det ännu mer energi och momentum. ”Jag känner mig kanon när jag ser att klockan slår 8:30, och jag vet att jag redan har utfört 3 timmars kvalitativt arbete på mitt #1 projekt. Detta skapar ett starkt momentum som bär mig genom resten av dagen,” berättar Steve.

De flesta dagarna kollar han inte heller sin e-mail förrän efter 17. Om människor började anta denna enkla vana av att inte kolla sin e-mail förrän då (om vi går efter vanliga arbetstider), skulle deras produktivitet troligen se en dramatisk ökning. (Brian Tracy brukar säga att varje avbrott – såsom ett inkommande mail – rubbar ditt arbetsflöde och gör att du inte kommer in i arbetet igen förrän efter 5-10 minuter). Försök göra dina e-mail till den sista aktiviteten du utför under din arbetsdag, och så kommer du fort märka hur lätt det är att avfärda dem.

Och om du inte jobbar hemma som Steve och du vill anta denna strategi anser många att det är bäst att stiga upp och gå direkt till jobbet med minimalt dröjsmål däremellan. Små tidsskillnader som att äta frukost på kontoret istället för att gå och dra sig hemma leder vanligtvis till en mer produktiv dag.

Fördelen med att starta så tidigt är att du blir färdig tidigt. Steve berättar att han ibland är färdig med sin arbetsdag innan hans privatliv börjar kalla vid 15:30, och att han i de fallen inte känner någon skyldighet att därefter behöva fortsätta arbeta igen.

Motivation kan föregå handling, men motivation följer också handling. Hur du spenderar den första timmen kommer framkalla en motsvarande nivå av motivation inom dig, något du kan använda till din fördel. Om du vill ha en högt produktiv dag som går i snabbt tempo, få din första timme att vara det – stig upp och gå raka vägen till att arbeta på ditt #1 projekt. Om du vill ha en fridfull dag, gör den första timmen fridfull – meditera, läs, gå på en promenad, ta ett lugnande bad. Om du vill ha en lat dag, var lat den första timmen – sov ut, kolla på TV, ät frukost i lugn och ro. Om du vill att en dag ska bli slukad av småsaker, spendera den första timmen på småsaker – se över dina e-mail, besök onlineforum, läs nyheterna.

Det som är bra är att om du vill ha en särskild dag, kan du helt enkelt fokusera på saker som faller i linje med denna vilja under dagens första timme. Oroa dig inte över vad som kanske händer därefter. Om du sätter den första timmen, brukar resten av dagen följa efter. Använd kraften i rodret som en hävstång för att styra hela skeppet.

Fastän det kan vara aningen knepigare om du redan har skapat momentum i någon riktning, kan detta även fungera mitt på dagen. Om du har inlett dagen på ett kasst sätt, ta ett andetag och fokusera dina bästa ansträngningar på att bemästra den timme du har framför dig. Det är ditt roder.

Källa: Steve Pavlina


P.S. Jag tror att du är en livsnjutare. I alla fall, att du ämnar att vara mer av en livsnjutare. Det är därför du läser denna hemsida, och det är därför jag skriver på den. Men varken du eller jag är alltid här, inne på denna sida. Oftare är vi inne på våra sociala medier. På Personlig Utveckling Nus Facebooksida lägger jag upp både dessa blogginlägg (med en härlig bild), samt mer lättuggat innehåll som gör att du förblir inspirerad och informerad i din strävan efter mer livsnjutning – allt i bekvämligheten av ditt nyhetsflöde. Gilla gärna sidan för att ta del av dem (och, om du vill, hålla en dialog med mig, vilket jag skulle tycka vore jättekul). Förstås kan du avgilla när du vill. Hoppas vi ses där. ☀️