”There is nothing else that so kills the ambitions of a person as criticisms from superiors. I never criticize anyone. I believe in giving a person incentive to work. So I am anxious to praise but loath to find fault. If I like anything, I am hearty in my approbation and lavish in my praise.”
– Charles Schwab

Charles Schwab var en av de första i USA att ha en årlig lön på över $ 1 000 000. Han regerade i den industriella världen i början av 1900-talet med hjälp av tankesättet ovan, och samma tankesätt fick mig, ett drygt århundrade senare, att få min hund att sluta dra när vi är ute och promenerar.

Om du motvilligt var tvungen att läsa Psykologi i gymnasiet har du säkert hört talats om det Behavioristiska perspektivet och Operant betingning. På klar svenska innebär Operant betingning att du, för att förändra någons beteende, har två huvudsakliga alternativ:

  • Bestraffning – Du tar bort något bra eller lägger till något dåligt (detta för att du vill se mindre av beteendet i fråga)
  • Förstärkning – Du tar bort något dåligt eller lägger till något bra (detta för att du vill se mer av beteendet i fråga)

Det är inom psykologin allmänt känt att ett förstärkande är mer effektivt i att ändra någons beteende i jämförelse med bestraffning, men ändå är vi ofta snabba att se rött och höja rösten så fort det felaktiga görs. Det är exakt denna metod jag ofta vände mig till när min hund aggressivt började dra ute på våra promenader. Barskt sade jag hans kommando för att gå fot, utan någon framgång.

Trött på att behöva vara ilsken gentemot min hund som jag älskar otroligt mycket, en ilska som i slutändan knappt genererade några resultat, bestämde jag mig för att blint acceptera Schwabs ord: ”… I am anxious to praise but loath to find fault.” Onekligen är det ibland svårt – nästintill omöjligt – att bre på ett brett leende på läpparna och ge en genuint varm komplimang för någons bra beteende som har skett de senaste 30 sekunderna, när hen har uppvisat det ”felaktiga” beteendet de senaste 30 minuterna. Icke desto mindre, det fungerade som smort under våra promenader. Samtidigt som jag förbättrade situationen för oss båda, spred jag kärlek och värme, och istället för att äventyra vår relation, förbättrade jag den.

Om du är som jag har du inget större problem att ge kommandon, men känner att du inte vill vara den personen som man instinktivt, i fruktan, drar sig undan för. För varje gång jag sade mitt barska kommando kände jag hur jag blev denna tyranniska person som jag visste att jag inte ville vara. Men jag fastän jag inte ville vara överlägsen min hund, ville jag heller inte behöva vara underlägsen honom när vi var ute och gick. Att släppa egot och låta komplimangerna hagla upphörde inte bara dragandet men även denna inre konflikt som uppstod när jag desperat försökte upphöra dragandet.

Detta tänkande kan även appliceras på dig själv. Till exempel, när den numera enormt framgångsrika Tony Robbins var liten hade han inte ett överflöd av pengar, och därmed inte heller ett överflöd av mat. Han åt sina måltider med omsorg, och när han sedan blev förmögen märkte han hur han alltid passade på och åt massor med mat – något han som liten inte kunde göra. Samtidigt märkte han hur hans midjemått expanderade, och insåg att han behövde göra en förändring i detta beteende.

Jag tror inte du är särskilt förvånad över att höra att Tony, liksom Schwab, valde att använda sig av förstärkning. Varje gång Tony hade ätit tillräckligt – inte massor – lade han tallriken åt sidan och lät sin favoritlåt ösa i högtalarna. Han förstärkte beteendet att lägga tallriken åt sidan när han hade ätit tillräckligt. Detta innebar att han slapp självhatet, klandern, och den inre konflikten. Han öppnade istället dörrarna för värme och glädje – inte minst ett förbättrat beteende! Win/win, inte sant?

”If I like anything, I am hearty in my approbation and lavish in my praise.” Dessa ord ekar gång efter gång i Dale Carnegies fantastiska bok How to Win Friends and Influence People (som jag starkt rekommenderar), och jag hoppas att du låter dem eka i ditt sinne när du står och väljer mellan bestraffning och förstärkning.


P.S. Jag tror att du är en livsnjutare. I alla fall, att du ämnar att vara mer av en livsnjutare. Det är därför du läser denna hemsida, och det är därför jag skriver på den. Men varken du eller jag är alltid här, inne på denna sida. Oftare är vi inne på våra sociala medier. På Personlig Utveckling Nus Facebooksida lägger jag upp både dessa blogginlägg (med en härlig bild), samt mer lättuggat innehåll som gör att du förblir inspirerad och informerad i din strävan efter mer livsnjutning – allt i bekvämligheten av ditt nyhetsflöde. Gilla gärna sidan för att ta del av dem (och, om du vill, hålla en dialog med mig, vilket jag skulle tycka vore jättekul). Förstås kan du avgilla när du vill. Hoppas vi ses där. ☀️